HRIZANTEME - CARSKO CVEĆE

30.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 634 | Autor: | 0

"Jesenje ruže" simbolizuju sreću, obilje i večni život

Hrizanteme simbolizuju sreću, obilje i večni život, a kod nas su najpopularnije patuljaste hrizanteme sa brojnim sitnim cvetovima bele, žute, crvene, ljubičaste ili ružičaste boje.

Hrizanteme potiču sa Dalekog istoka i osvojile su ceo svet. Nekada su važile za carsko cveće, a danas su, zbog izdržljivosti i lepote, omiljeni ukras "narodskih" bašti.

Jesenje ruže ili jesenke, kako ih još zovu, vole sunce, svetla ili polusenovita mesta i rastresito humusno zemljište. Što je mesto osunčanije, hrizantema će biti bogatija cvetovima, a što je zaštićenija od vetra, duži će biti period cvetanja. Idealna temperatura je 7 stepeni.

U baštama se sade na udaljenosti od 40 cm, jer traže dosta prostora. Prilikom sadnje, biljku stavite u pliću jamu i koren pokrijte zemljom.

Dok traje sezona cvetanja, hrizanteme zalivajte svaki dan i po potrebi prihranjujte tečnim đubrivom.

Uklanjanje uvelih cvetova bez otkidanja grančica dovodi do podsticanja formiranja bočnih cvetova. 

Krajem sezone sa matične biljke odsecaju se svi suvišni delovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za 1/3 visine) i lagano smanjuje zalivanje.

Krajem decembra presađuju se u novu, svežu zemlju.

Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti svetlo, hladno mesto, temperature od 6 do 8 stepeni C, uz povremeno zalivanje.

Na proleće biljku treba presaditi u baštu i orezati za još 1/3 visine.

Hrizanteme u bašti tokom zime treba pokriti sa 10 do 15cm debelim slojem malča, borovih iglica i slame.

Po kineskom predanju osobu koja pije vodu sa izvora ili potoka oko kojeg rastu hrizanteme čeka dobro zdravlje, pa je čak i jedan grad, Ču–Hsien, dobio ime po ovoj biljci (Grad hrizantema).

U Japanu je prva izložbu hrizantema održana 910. godine, kada je proglašena za nacionalni cvet i simbol Sunca, odnosno carske porodice. Svake jeseni i danas, u Japanu se slavi Festival hrizantema ili “Praznik sreće”. Hrizanteme kod nas predstavljaju simbol sećanja i namenjene su obeležavanju Zadušnica (Dana mrtvih).Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem