NAR UBLAŽAVA UPALE, ČUVA KRVNE SUDOVE

30.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 618 | Autor: | 0

Zašto ove jeseni treba što češće da jedete nar


Nar je jedna od najstarijih namirnica koje čovek kultivisao od davnih dana, a smatra se i najlekovitijem voćem koje poznajemo.

Nar postoji gotovo 8.000 godina. Potiče još od 6.000 godine p.n.e, pa se veruje da je prva kultivisana namirnica.

Ova drevna voćka sreće se i u delima grčke umetnosti i mitologije, a u Mesopotamiji su verovali kako je stablo nara zapravo sveto stablo.

U Japanu se verovalo kako upravo nar tera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki nar sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Pomagao je kraljevima i kraljicama da pobeđuju u bitkama.
Veruje se da je kraljica Izabela I, nakon što je 1492. osvojila Granadu (grad istog imena kao i ovo voće), stajala sa narom u ruci i objavila: “Baš kao nar, osvojiću Andaluziju zrno po zrno.” No ona nije bila jedina koja se koristila moćima nara, jer je kralj Henrik IV, koji je Francuskoj vratio blagostanje i mir, koristio nar kao svoj heraldski bedž.

Postoji razlog zašto je nar bio toliko cenjen u prošlosti.

Opisan kao “najlekovitije” voće na svetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim rečima, nar pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a ima dokaza da može da pomogne i u borbi protiv raka. Iako su studije još uvek male te je potrebno više istraživanja, zasad se čini kako nar smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprečava da ćelije raka dobijaju nutrijente. Nariluto se istražuje mogućnost da nar sprečava rast prostate i raka pluća, dojke i debelog creva.

Nar čuva tajnu mladolikog izgleda vaše kože - elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimuliše proizvodnju kolagena. A više kolagena znači manje bora na vašoj koži.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem