UMORNI STE? JEDITE SPANAĆ I BELI PASULJ!

01.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 573 | Autor: | 0

Ako jedete mnogo prerađene hrane, sigurno vam nedostaje kalijum, objašnjava nutricionista Loren Blejk

Kalijum osigurava pravilnu kontrakciju mišića u telu, reguliše telesne tečnosti i ravnotežu minerala u organizmu. Uz to ublažava učinke preterane konzumacije soli, što je problem s kojim se susreće mnogo ljudi. Povrh svega, štiti krvne sudove od oštećenja i zadebljanja i snižava visok krvni pritisak.

Ako jedete mnogo hrane koja dolazi iz kesice ili kutije, verovatno imate premalo kalijuma u organizmu, tvrdi nutricionistkinja Loren Blejk iz Veksner medikal centra.

Ovo su najčešći znakovi da vam u telu nedostaje kalijum:

1. Umor
Telu je potreban kalijum da bi normalno funkcionisalo. Ako ste stalno umorni, a spavate koliko biste trebali, manjak kalijuma mogao bi biti uzrok, tvrdi nutricionista Loren Blejk. Umor može biti i posledica stresa, loše ishrane i nedostatka sna, što su takođe problemi koji se povezuju s manjkom kalijuma u organizmu.

2. Grčevi u mišićima
Kalijum je nužan za pravilan rad mišića u celom telu. Kada su nivoi ovog minerala niski, osoba oseća bolove i grčeve tokom dana ili dok vežba.

3. Osećaj slabosti i vrtoglavica
Količine kalijuma mogu varirati tokom dana, a veliki pad nivoa ovog minerala u telu može dovesti do usporavanja otkucaja srca, pa će vam se učiniti kao da ćete se onesvestiti.

To nije uobičajeno, ali ako vam se dogodi, obavezno posetite lekara. Nemojte zanemarivati ni ako osećate trnjenja u rukama i nogama.

4. Visok krvni pritisak
Bez odgovarajućih količina kalijuma u telu, krvni sudovi mogu da se suze, što dovodi do visokog krvnog pristiska. Pripazite i na srčane palpitacije –najvažniji mišić u telu ne može dobro da radi kada u telu postoji neravnoteža natrijuma i kalijuma.

5. Stalna nadutost
Telo ima problem s regulacijom soli kada u organizmu nedostaje kalijum. Sve to može dovesti do nadutosti. Ako ste često naduti, ovo bi mogao biti jedan od razloga.

Hrana bogata kalijumom
Avokado (jedan ceo avokado: 30% preporučene dnevne doze)
Spanać (jedna šolja: 24% preporučene dnevne doze)
Slatki krompir (jedan krompir srednje veličine: 27% preporučene dnevne doze)
Kokosova voda (jedna šolja: 17% preporučene dnevne doze)
Kefir ili jogurt (jedna šolja: 15% preporučene dnevne doze)
Beli pasulj (pola šolje: 15% preporučene dnevne doze)
Banana (jedna veća banana: 12% preporučene dnevne doze)
Suve kajsije (pola šolje: 22% preporučene dnevne doze)
Pečurke (jedna šolja: 27% preporučene dnevne doze)

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem