ČAJ OD VRBE UBLAŽAVA BOLOVE I UPALE

01.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2747 | Autor: | 0

Bela vrba bogata je acetilsalicilnom kiselinom, poznatijom pod komercijalnim nazivom aspirinČaj od bele vrbe može se koristiti protiv bolova, uključujući i bolove akutnog karaktera, kao sto su, na primer, sportske povrede ili glavobolja. Tada dužina terapije traje onoliko koliko traju i bolovi.

Acetilsalicilna kiselina, sastojak kore bele vrbe, poznata je pod prvim trgovačkim nazivom aspirin®. Radi se o anelgetiku koji se smatra jednim od najvažnijih lekova 20. veka. Salicilat je otkriven u kori vrbe, a na njegovu lekovitost ukazivao je i Hipokrat, koji je ženama davao da žvaću koru vrbe ili da piju čaj kako bi im ublažio porođajne bolove.

Ali, salicilna kiselina je imala vrlo neprijatan ukus i neželjena delovanja, pa ju je 1897. godine nemački hemičar Hofman modifikovao i tako dobio acetilsalicilnu kiselinu, koju i danas ljudi širom sveta koriste za simptomatsko lečenje različitih vrsta bolova, smanjivanje povišene telesne temperature i u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema.

Kako spremiti čaj od bele vrbe
1-2 grama kore ovog drveta prokuva u 2dl vode tokom 10 minuta. Za lečenje artritisa potrebno je piti oko 5 šolja čaja dnevno. U tom slučaju dnevni unos salicina bi trebalo da buce od 60 do 120 mg.

U poređenju sa snažnijim sintetickim preparatima, biljnim lekovima je obično potrebno duže vreme da bi ispoljili terapeutska svojstva, pa bi koru bele vrbe trebalo upotrebljavati 15-tak dana da bi se osetilo olakšanje.

Iako je bela vrba bezbednija od aspirina, dugotrajna upotreba nije preporučljiva.

Zato je najpametnije nakon 45 dana napraviti pauzu.

Kod osetljivih osoba ili u prevelikim količinama mogu se i pre toga javiti mučnina i proliv.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem