PITOMI KESTEN ČUVA SRCE

02.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 529 | Autor: | 0

Pitomi kesten ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost i zbog toga se preporučuje deci, sportistima, trudnicama i starijim osobama

Jesen je stigla, a sa njom i omiljena jesenja poslastica-kesten. Njegovom mirisu na gradskim ulicama je teško odoleti, ali ovaj plod ima vrlo bogatu nutritivnu i energetsku vrednost i zbog toga se preporučuje deci, sportistima, trudnicama i starijim osobama.

Kesten ima dvostruko više skroba nego krompir, pa nije čudo da je još uvek jedna od važnijih namirnica u Kini, Japanu i južnoj Evropi.
Tamo se često koristi u obliku brašna za hleb zbog čega je dobio nadimak „Stablo hleba“. Poput oraha i badema, ne sadrži gluten, pa je pogodan za ishranu obolelih od celijakalije, osetljivih na gluten ili alergičnih na pšenicu.
U sto grama sirovog ploda ima 200 kalorija, a glavni sastojak je skrob, kojeg u kestenu ima oko 44 posto.

Recepti sa pitomim kestenom
Za smirenje
Kesten je bogat mineralima, vitaminima B-kompleksa, kao i vitaminima A i C. Oni se čuvaju prilikom kuvanja, jer plod štiti debela kora. Kesten sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan.

Riznica vitamina C
U poređenju sa drugim orašastim plodovima, kesten se razlikuje po tome što ima niži procenat masti, a viši procenat skroba, čak dvostruko više od krompira. Takođe, kesten je jedino orašasto voće koje sadrži vitamin C. Poput oraha i badema, kesten ne sadrži gluten.

Savršen za trudnice
Kesten je neobično bogat folnom kiselinom, koja se obično nalazi u zelenom lisnatom povrću. Folna kiselina je neophodna za rast ćelija, sintezu DNK i normalan rad nervnog sistema. Unos hrane bogate folnom kiselinom povećava šansu za začeće, a tokom trudnoće omogućava pravilan razvoj fetusa.

Čuva srce
Kesten je bogat izvor mono-nezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline. Mononezasićene masti štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju visine holesterola.

Izbacuje vodu iz organizma
Kesten pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Kako da ispečete kestenje u rerni
Operite kestenje i svaki malo zasecite, da ne bi eksplodairali kad se zagreju. Pecite u rerni oko 20 minuta. Kada je pečeno utoplite ga i dobro pokrijte da se potpari, lakše će se guliti.
Isto možete raditi i na ringli ili plinu, ali ako imate neku staru šerpu koju ne morate paziti. Takođe ga zasecite i pečitee uz mešanje oko 20 minuta, a nakon toga isto utoplite da se potpari.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem