KETO DIJETA POMAŽE OBOLELIMA OD KANCERA JAJNIKA

11.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 778 | Autor: | 0

Naučnici pretpostavljaju da smanjenje nivoa glukoze smanjuje širenje ćelija raka


Ishrana bogata mastima a siromašna ugljenim hidratima možda je jedan od načina borbe protiv kancera.

Keto dijeta osmišljena je 1920. a primenjivala se prvenstveno za pomoć pacijentima koji imaju epilepsiju. Sada, nakon skoro sto godina, naučnici sa Univerziteta u Alabami pokušavaju da otkriju da li ova dijeta može da pomogne u borbi protiv raka jajnika, prenosi portal Heltlajn.
Naučnici su proučavali gojazne žene koje imaju rak jajnika. Ispitanice su nasumično raspoređene tako da su neke bile na keto dijeti, a neke na dijeti koja je preporučljiva u borbi protiv jaka jajnika.

Keto dijeta karakteristična je po smanjenju unosa ugljenih hidrata koji inače povećavaju nivo glukoze, zbog čega telo sagoreva više masnoće.

"Rak se širi jer je povezan sa nivoom glukoze, tako da mislimo da bi dijete koje regulišu nivo glukoze mogle da imaju brojne benefite", objasnila je profesorka s odeljenja za nutritivnu nauku Barbara Gover i dodala: "Keto dijeta smanjuje rast nivoa glukoze, i se tako smanjuje i mogućnost širenja raka".

Istraživanje još uvek nije završeno, pa se ne može sa sigurnošću potvrditi da ova dijeta pomaže u borbi protiv raka, ali se preporučuje da žene sa dijagnozom konzumiraju zdraviju hranu i da se o ishrani posavetuju s lekarom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem