AKO NE VOLITE VOĆE I POVRĆE, UDAHITE VITAMINE!

16.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 369 | Autor: | 0

Stručnjaci upozoravaju da su olovke sa vitaminima besmislen i opasan proizvod koji može da izazove rak pluća!


Prvo su se pojavili suplementi u kapsulama kojima možete da nadoknađujete svakodnevne potrebe u ishrani. Zatim, pojavilo se"ceo obrok" u jednoj boci. Sada, proizvođači e-cigareta žele da jednostavno udišete vitamine!

Sve je više brendova koji reklamiraju svoje"vape" olovke sa vitamina. Neki sadrže čak 1.000 puta predloženi dnevni unos pojedinih hranljivih materija.
Za 10-30 dolara mogu se kupiti elektronski uređaji koji, kako tvrde proizvođači, imaju e-tečnosti pune vitamina, umesto nikotina i aroma. Čak se reklamiraju i elektronske cigarete sa vitaminima za decu!
Proizvođači tvrde da postoje studije stare više od pola veka koje ukazuju da je udisanje izuzetno efikasan način da apsorbuje vitamin B12.
- Većina nutrijenata je rastvorljiva u mastima ili u vodi, pa i vitamini moraju sa masnoćama ili vodom doći do dela gastrointestinalnog trakta gde se apsorbuju -kaže dr Čarls Miler, profesor ishrane na Univerzitetu u Njujorku
- U plućima nema apsorpcije vitamina. To se jednostavno ne može desiti. Fiziologija ne funkcioniše na taj način. Telo je dizajnirano tako da se hranljivi sastojci upijaju na staromodan način: kroz hranu. Varenje se odvija na svim lokacijama duž digestivnog trakta - počinje u ustima – hrana se razbija tako da vredni delovi mogu da se upiju u krvotok. Većina apsorpcije vrši se tek kad hrana dospe do tankog creva. Možete udisati hranljive materije kroz usta koliko hoćete, ali veoma malo vazduha dospeva u digestivni trakt gde se hranljive materije apsorbuju.
Nutricionisti upozoravaju da hranljive materije apsolutno ne mogu biti apsorbovane putem inhalacije, dok brojna istraživanja pokazuju da bilo koji oblik e-cigareta oštećuje pluća. Pokušaj udisanja hranljivih materija je besmislen i opasan i da može da izazove rak pluća, tvrde stručnjaci.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem