ZBOG KLIMATSKIH PROMENA OSTAJEMO BEZ PIVA?

19.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 395 | Autor: | 0

Globalno otopljavanje učiniće teško dostupnim i čokoladu, kafu i čaj


Milioni ljubitelja piva širom planete mogli bi ostati bez pristupa omiljenom piću za svega nekoliko desetina godina.
Usevi koji se koriste u proizvodnji piva nestaju zbog globalnog zagrevanja. Posle nedavnog izveštaja Ujedinjenih nacija, dalja istraživanja pokazuju da postoje potencijalni problemi vezani za klimatske uslove u nekoliko zemalja ključnih za proizvodnju piva - Belgiji, Češkoj i Irskoj, navodi časopis "Natural planet".

U istraživanju koje je vodio Ve Kse, naučnik sa Univerziteta u Pekingu, opisuje se najmanje pet modela koji pokazuju da bi ekstremni vremenski uslovi, koji uključuju naizmenične toplotne talase i suše, mogli smanjiti prinos ječma od tri do 17 posto, a to bi neizbežno uticalo na pivopije širom sveta. Istraživači su izračunali da bi potrošnja piva mogla opasti za trećinu u Irskoj, Belgiji i Češkoj, za četvrtinu u Velikoj Britaniji i za devet posto u Kini, najvećem svetskom potrošaču.

Pivo je najpopularnije alkoholno piće na svetu, a smanjenje proizvodnje bi neizbežno uticalo na cenu.
"Već nekoliko hiljada godina, a za mnoge ljude i danas, pivo je bilo važna komponenta društvenih skupova i proslava. Može tvrditi da je konzumiranje manjih količina piva zdravo, ali nema sumnje da će milionima ljudi širom sveta uticaj klimatskih promena na proizvodnju piva smetati", navodi se u izveštaju tima.

"Ako želite da i dalje uživate u fudbalu uz nekoliko boca piva, onda je akcija na sprečavanju klimatskih promena jedini izlaz. To je ključna poruka", izjavio je profesor Dabo Guan.

Guan je naglasio da žitarice od kojih se pravi pivo nisu jedine kulture koje će biti pogođene klimatskim promenama. Farmeri će se suočiti sa složenim izborom – da gaje luksuzne kulture ili da hrane stoku. Ta dilema dovešće i do nestašice čokolade, kafe i čaja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem