VOĆE I POVRĆE SAMO PROIZVODI VEĆINU PESTICIDA

27.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 691 | Autor: | 0

Jabuke, kajsije, bosiljak, banane, kupus, prokelj, šaragarepa, celer, karfiol... puni su kancerogenih hemikalija


Šta pomislite kada čujete reč pesticid? Ako mislite da su to hemikalije kojima nesavesni proizvođači voća i povrća besomučno prskaju useve, varate se. Biljke same proizvode pesticide, a neki od njih opasniji su od industrijskih.

Pesticidi su sve hemikalije, prirodne ili one stvorene od strane čoveka, napravljene u cilju ubijanja živih organizama. U prirodi postoji na stotine hiljada pesticida.

Na primer, neke gljivice i bakterije proizvode antibiotike koji ubijaju druge mikroorganizme. Te antibiotike ne zovemo pesticidima, ali je u stvari to tačno ono što oni predstavljaju. Za bakteriju drugi mikroorganizam najčešće nije ništa drugo osim opasnog konkurenta koji mora da nestane. Tada bakterija počinje da proizvodi hemikalije s ciljem da ubije suparnika. A to je pesticid.

Biljke su u sličnoj situaciji. Sa "stajališta" biljaka, puno insekata nije ništa drugo nego opasan parazit koji im jede listove. Bljke tada proizvode pesticide, poput kofeina i nikotina, kako bi oterale štetočine. Kad konzumiramo biljke, jedemo i te pesticide.

Američki biohemičar dr Brus Ames (na slici), još 1990. godine pisao je da 99,99 posto pesticida koje konzumiramo proizvode – same biljke. Popularnost organske hrane i antinaučna mitologija oko te teme čine njegova saznanja sada važnijim nego ikad.

Prema dr Amesu, svaka biljka proizvodi nekoliko desetina toksina, od kojih su neki otrovni za ljude.
Kupus, na primer, proizvodi 49 poznatih pesticida. Dr Ames smatra da dnevno konzumiramo od 5 do 10 hiljada prirodnih pesticida od kojih mnogi izazivaju karcinom kad se testiraju na životinjama.

Ames takođe piše: “Kancerogeni su prisutni u sledećim namirnicama: jabuka, anis, kajsija, bosiljak, banana, brokoli, kupus, prokelj, dinja, šaragarepa, celer, karfiol, trešnje, cimet, salata, krompir, gljive, senf, sok od pomoranže, muskatni orah, peršun, sok od grejpfruta, med, grožđe, breskva, kruška, crni biber, grašak, ananas, šljiva, rotkvica, ruzmarin, malina, seme susama, paradajz, repa, čaj, kakao, karanfilić, sočivo, lubenica, ren. Dakle, skoro svako povrće i voće je kancerogeno. Nivoi kancerogena su obično i hiljadu puta veće nego što su kod sintetičkih pesticida. Kuvana hrana "proizvede" čak još i više pesticida. Za svaki sintetički pesticid koji stvori čovek, majka priroda je sigurno stvorila gori. I verovatno ga redovino jedemo.”

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem