ZAŠTO PRSTI OTIČU: 7 RAZLOGA

02.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1154 | Autor: | 0

Vrućina, previše soli, artritis, blokiran limfni kanal, sužene arterije ili trudnoća, u zavisnosti od uzroka otok će u nekim slučajevim proći sam od sebe. Kada je potrebno da posetite lekara?

U nekim slučajevima otečeni prsti obziljno su upozorenje, naročito ako su povezani sa bolom. Portal Prevention prenosi moguće uzroke oticanja i upozorava kada je potrebno da posetite lekara.

Toplo vreme
"Toplota izaziva širenje krvnih sudova, što omogućava da više toplote pobegne kroz kožu kako bi telo ostalo hladnije", objašnjava Tami Olsen, vanredna profesorka na reumatološkom odeljenju na Univerzitetu u Čikagu. Kako se krvni sudovi prošire, tečnost dolazi u meko tkivo i izaziva otok.
Ovaj otok nestaje ako uposlite ruke, a ako otečenost postoji samo u rukama i prstima, a ne i nogama, i uz to se javlja bol i na najmanji pritisak, poželjno je posetiti lekara.

Previše natrijuma
Puno čipsa ili pržene hrane može biti uzrok otečenih prstiju. Telo zadržava ravnotežu između soli i vode, ako umete više soli, telo to nadoknađuje zadržavajući više vode (i tada nastaje otok).
Otok izazvan hranom nestaje najčešće u roku od jednog dana. Ako i nakon prestanka uzimanja preterano slane hrane otok postoji, vreme je za odlazak kod lekara.

Zglobovi u lošem stanju

Ako su zglobovi na prstima uvećani, osteoartritis može biti uzrok, pogotovo ako su prsti otečeni ujutro. Ovaj oblik artritisa vezan je uz trošenje tkiva na zglobovima. Osteoartritis je često, ali ne uvek, praćen bolom i ukočenošću.

Karpalni kanal
Kad se živac koji vodi od podlaktice do dlanova ruke stegne ili stisne na zglobu, tada se razvija karpalni tunel. Otok obično prati bol, peckanje, trnjenje ili utrnulost u rukama i prstima - simptomi su koji se često razvijaju s vremenom. Karpalni kanal tri puta češće se javlja kod žena nego muškaraca.

Blokada u limfnom sistemu
Limfedem je bolest oteklih udova koja nastaje kada se limfna tečnost ne povlači adekvatno. Prsti mogu da oteknu, a obično otiču i ruke i noge. Koža će biti tvrđa ili deblja nego obično. Limfedem je povezan s operacijom ili radio terapijom kancera dojke. U retkim slučajevima, limfedem može biti izazvan abnormalnim radom limfnog sistema.

Raynaudova bolest
Bolest koju karakteriše sužavanje arterija, često izazvana hladnim vremenom ili stresom. Ovo suženje ograničava cirkulaciju krvi.
Otok uz peckanje ili bol, javlja se kad se cirkulacija vraća. Ovo stanje češće se pojavljuje kod žena nego kod muškaraca.

Komplikacije u trudnoći
Otoci su tipični za trudnoću, ali mogu biti znak preeklampsije, a to je stanje koje karakteriše visok krvni pritisak. Ako se ne leči može da izazove ozbiljne komplikacije i za majku i za bebu. Najčešće se javlja kod trudnica starijih od 40 godina, onih koje nose blizance ili trojke i onih koje su gojazne.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem