JELOVNIK ZA PREVENCIJU KARCINOMA

04.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 670 | Autor: | 0

Dobar izbor u tanjiru: susam, kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice, citrusi, kelj, kupus...


Od gotovo presudne važnosti kod određenih kancerogenih bolesti poput raka dojke, jeste činjenica da ga možemo izbeći pravovremenom prevencijom i izlečiti ako se otkrije na vreme. U tome nam ove namirnice mogu pomoći: orašasti plodovi i semenke, kikiriki maslac, kelj, ulje pšeničnih klica, šargarepa, spanać, kelj, tikvice, kajsije...

Rak se razvija tokom godina pod uticajem spoljašnjih faktora (hrana) i genetskih predispozicija. Izbor namirnica, način pripreme hrane i dugoročni način ponašanja prema jelu i piću imaju uticaj na pojavu karcinoma, pogotovo ako su isključeni genetski činioci.
Iako se sa sigurnošću ne zna koja hrana osigurava najbolju zaštitu od zloćudnih bolesti, naučnici su otkrili vezu između određene hrane i razvoja raka. Tako štetne supstance koje se još nazivaju i slobodni radikali kolaju po celom organizmu i razaraju DNK, što podstiče razvoj kancerogenih ćelija.
Supstance koje nas brane od slobodnih radikala su antioksidansi, koji štite zdrave ćelije i pomažu telu da izluči štetne supstance.
Vitamini C, E i beta-karoten (preteča vitamina A) poznati su antioksidansi koje nalazimo u voću i povrću:
Izvori vitamina C: citrusi (pomorandže, grejp, limun...), bobičasto voće, paradajz, krompir, brokoli, kivi, kupus, žuta paprika, prokelj...

Izvori vitamina E: orašasti plodovi i semenke, kikiriki maslac, kelj, jaja, ulje pšeničnih klica.

Izvori beta-karotena: šargarepa, spanać, kelj, tikvice, kajsije.

Polifenoli u zelenom čaju imaju antioksidativnasvojstva, što bi moglo obrazložiti podatak da Japanci ređe obolevaju od raka.

Beli luk i lukovice, poput luka i praziluka, bogati su sumporom koji ima antioksidativno i antikancerogeno dejstvo.
Kako biste sprečili rak dojke ili suzbili njegov rast, jedite masnu ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama (skuša, haringa, losos, sardina) i jednostruko nezasićene masne kiseline tipa omega-9, kojih ima u maslinovu ulju.
Zasićene masti životinjskog porekla svedite na minimum kao i omega-6 masne kiseline koje nalazimo u kukuruznom i repinom ulju i margarinu.

Stručnjaci procenjuju kako je oko 20 do 60 odsto smrtnih slučajeva usled raka izazvano načinom ishrane i pogrešnim stilom života, pa uz gore navedene smernice uključite i vežbanje u onom intenzitetu koje vaš organizammože podneti.

Od namirnica koja je odlična prevencija jeste susam. On sadrži jedinjenje lignan koje se dokazano uspešno bori protiv kancera dojke. Ovo čudotvorno seme koje često stavljamo na peciva bogato je fitoestrogenom koji reguliše nivo estrogena u telu i zaustavlja razvoj i širenje raka dojke.

Naučna istraživanja dokazuju da hemijska supstanca resveratrol može da ima određena antikancerogena dejstva. Ovu supstancu sadrži kožica grožđa, crno vino, borovnice i brusnice. Osim što prevenira karcinom, ova supstanca usporava starenje mozga i smanjuje rizik od demencije. Istraživanja dokazuju da resveratrol iz crnog vina sprečava mutaciju p53, proteina čija mutacija je otkrivena kod više od 50 odsto pacijenata koji boluju od raka dojke,kao i da smanjuje sposobnost širenja malignih ćelija raka dojke.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem