AKO MERITE PRITISAK SAMO KADA SE OSEĆETE LOŠE, GREŠITE

05.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 559 | Autor: | 0

Da biste dobili pravu sliku, potrebno je da pritisak meriti tri puta dnevno - ujutro, tokom dana i uveče, tokom pet do sedam dana


Da li ste znali da osećaj pune bešike ljude čini nervoznim toliko da podiže arterijski pritisak, pa izmerena vrednost pritiska može da bude za 5-10 mmHg viša od bazalne (prave)?

Najčešća greška koju ljudi prave prilikom merenja pritiska je što ga najčešće mere kada osete neku tegobu, a tada je sasvim normalno da on bude povišen.

Da bismo dobili pravu sliku, potrebno je da pritisak merimo tri puta dnevno - ujutro, tokom dana i uveče, tokom pet do sedam dana. Pritom je potrebno da izmerene vrednosti zapišete i rezultate odnesete lekaru. Pre merenja ne smete da pijete kafu i crni čaj, jer mogu da povise vrednosti, a pre merenja pritiska izbegavajte i energetska pića.
Pet pravila za tačno merenje pritiska

Ispraznite bešiku
Osećaj prepune bešike čini osobu nervoznom i nemirnom, što podiže arterijski pritisak. Zbog pune bešike izmerena vrednost pritiska može da bude za 5-10 mmHg viša od prave.

Odmorite se
Potrebno je odmoriti bar pet minuta na mestu na kojem planirate da izmerite pritisak. Nemojte da pričate, da se uzbuđujete, niti da hodate - sve to podiže pritisak.

Pravilno se smestite
Morate da sednete na stolicu ili u fotelju koja vam je udobna. Osim toga, idealno bi bilo da imate podršku za ruke, leđa i noge.

Položaj ruke
Visoko zavrnite rukav na ruci na kojoj ćete meriti pritisak. Najbolje je ruku postaviti u nivo srca na sto. Prvi put izmerite pritisak na obe ruke i na kojoj se pokaže veća vrednost, na toj se ubuduće meri.

Budite mirni
Tokom merenja nemojte pričati, niti se pomerati. Na rezultate može da utiče i uzbuđenje, a zbog toga vrednost pritiska može da bude i nekoliko desetina mmHg viša od realne vrednosti.

Zašto su vrednosti preciznije kada pritisak izmerite kod lekara? Stvar je u meraču - u zdravstvenim ustanovama merači pritiska se redovno servisiraju i zbog toga bolje i preciznije rade.
I još pogledajte:

OMEGA 3 MAX

950 RSD

LEOCARDIN

650 RSD 520 RSD

ATEROKLEFIT

1188 RSD

APIKOR

340 RSD

CORDIPHYT

2000 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem