LIČNA PRIČA: KUPUS ME SPASAO ALERGIJSKIH REAKCIJA

17.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 595 | Autor: | 0

Alma P., Bosanka sa trajnom adresom u Australiji podelila je sa nama svoju borbu sa upornom tegobom


Šta se desi kada je osoba alergična i na lekove za alergiju? To najbolje zna Bosanka Alma iz Zenice, koja živi u Australiji. Njoj lekovi nisu pomogli, naprotiv, samo su joj pogoršali već loše stanje, a onda je spas potražila kod travara koji joj je doslovno spasao život.

- Imala sam veliki problem sa alergijama. Lekari su to zvali svakako: dermatitis akutni, neuro, kontakt, ekcem... stalno su smišljali nove nazive, a ponekad sam imala utisak da ni sami ne znaju šta mi je. Sve je počelo devedesetih godina, posle rata, kada sam još živela u Bosni. Odjednom sam počela da se osećam loše, da crvenim, otičem, imala sam uglavnom reakcije po koži, nekakve mehuriće. Alergijski testovi su pokazali toliko toga, da više ne znam ni sama na šta sam bila alergična. Lakovi, boje, gume, nikl... sve je to smetalo mom organizmu. Praktično sve što postoji u kući i u mom okruženju - priča naša sagovornica.

Alma je koristila terapiju koju su joj dali lekari, ali to nije imalo nekog posebnog efekta. Zato je često boravila u bolnici.
- Tih godina pet puta sam bila u bolnici. Bez obzira na to što sam pila lekove protiv alergije, koje su lekari inače stalno menjali jer mi nisu pomagali, meni je bilo veoma loše... Po rukama sam imala čak i rane. Kada odem u bolnicu, bude mi bolje, pa opet isto i tako četiri puta - opisuje ova uporna žena.
To je trajalo do 1998. godine kada sam postala alergična na silne lekove koje sam koristila. Šake i stopala su toliko otekli da su bili duplo uvećani, curila mi je neka tečnost od koje mi je bilo muka. Koža se raspadala i ljuštila - seća se naša sagovornica.

Alma je rešila da potraži pomoć i na nekom drugom mestu i počela da se raspituje šta joj je još na raspolaganju osim lekova.
- Dok sam prolazila kroz sav taj pakao, svi su hteli da mi pomognu i svako je imao predlog za nešto. Ne sećam se ko, ali neko mi je preporučio travara koji me je spasao. I pre sam koristila svašta od čajeva, obloga, ali ništa nije pomagalo, dok nisam dobila pravi recept.
Stariji čika koji nije radio za novac rekao mi je ovako: “Drago dete, jedi kupus naredne tri nedelje, pauziraj sedam dana i jedi opet još jednu nedelju. Pij dosta vode, najmanje dva litra dnevno”. I to je bilo to, lek za moj problem - priča ova iskrena žena.
Alma je htela da proba, ali je to prihvatila sa rezervom i zato je odlučila da se dobro raspita pre nego što se odrekne svih terapija i prepusti kupusu i vodi.

- Krenula sam da jedem kupus i pijem vodu kako mi je travar preporučio. Cedila sam i sok od kupusa. Nakon deset dana sve je počelo polako da nestaje. Očistila sam svoju kožu i jetru. Konačno nisam više ništa imala na telu i mogla sam normalno da funkcionišem - konstatuje ova Bosanka sa trajnom adresom u Australiji.
Nakon toga Alma nikada nije imala tako burne reakcije. Desi joj se ponekad da dobije alergiju, ali ona brzo nestane.

- Od tada nemam ništa po rukama i telu jer se držim svog kupusa. Dobijem samo ponekad alergijsku reakciju kada sam u kontaktu sa nekim od alergena. Tako da, čim mi se pojavi alergija, cedim sok od kupusa i popijem čašu dnevno, sve nestane za dva, tri dana. Moje reakcije su 100 puta manje nego što su bile pre - kaže Alma i dodaje: - Poslednja reakcija koju sam imala je bila iznenada. Sekla sam drvo, pravila krevet kćerki i od prašine iz drveta celo lice, vrat i ruke, sve je oteklo i zacrvenelo se. Uzela sam sok od kupusa, počelo je da se smiruje odmah i sve nestalo za šest, sedam dana.
M. Vidojković

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem