NAJBOLJA MANASTIRSKA VINA - BUKOVO

18.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 311 | Autor: | 0

Iako su se monasi kroz istoriju dugo i često bavili proizvodnjom vina, danas malo koji manastir može da se pohvali sopstvenim vinom koje je u rangu onih iz najboljih vinarijaKao grom iz vedra neba odjeknula je vest da se prošle godine jedna srpska manastirska vinarija okitila srebrnom medaljom na najvećem i najznačajnijem svetskom vinskom nadmetanju „Decanter” u Londonu. Reč je o vinu „Filigran cabernet sauvignon” iz 2013. i negotinskom manastiru Bukovu, gde se vino pravi od pamtiveka, ali gde su tek nedavno ozbiljnije počeli da se bave proizvodnjom vina.

- Novi život manastirska vinarija započinje 2009. godine, kad na inicijativu i po blagosti današnjeg episkopa žičkog Justina sadimo zasad crne tamjanike - priča otac Kozma i nastavlja: - Uz obnovu manastira uvodimo i nov pristup proizvodnji vina, tržištu, ocenjivanju vina, prodaji, bez pretenzija za velikim ekonomskim dobitkom, već da tržište oseti potvrdu nauke, kvaliteta pa i podneblja.

Godišnja proizvodnja manastirske vinarije iznosi između dvadeset i trideset hiljada litara, u zavisnosti od berbe, a kako sami kažu, od 2009. imali su dve jako loše sezone - 2012. bila je sušna, 2014. kišna, a za crnu tamjaniku, koja je jako osetljiva sorta, čak tri loše godine.
- Ljudi su zato u Krajini ostavili crnu tamjaniku i krenuli većinom na strane sorte, jer svake godine rode, nema problema sa oprašivanjem - objašnjava otac Kozma.

Godine 2015. imali su deset tona grožđa a naredne svega tri, jer je bilo loše oprašivanje. Ali ne odustaju, a ove godine je čudo u vinogradu, tvrde. Još uvek nemaju uslova za ozbiljnu vinariju, niti žure u tom pravcu, ali motiv im je isti: Hajde da napravimo dobro vino, pa ćemo lako i vinariju.

Vinarija manastira Bukovo

Foto:manastirbukovo.org

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net