5 RAZLOGA ZA KUVANU PŠENICU

19.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 688 | Autor: | 0

Redovnim konzumiranjem integralne pšenice rešićete problem opsitpacije, hemoroida i regulisati telesnu težinuUkoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu, svakako ne bi trebalo da izostaje sa naših trpeza.
Konzumacija kuvane pšenice na redovnom nivou može da deluje preventivno na opstipaciju, ublaži tegobe hemoroida i prevenira rak debelog creva.

Bogatstvo B vitamina
Integralno, celo zrno pšenice sadrži obilje vitamina i minerala. Posebno su značajni vitamini B kompleksa.
Zrno pšenice bogato je beta karotenom, vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom, fosforim i gvožđem. Pšenica ima veći udeo proteina od svih ostalih žitarica.

Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka.

Prevencija raka
Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a naučna istraživanja su pokazala da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da svakodnevna konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.

Regulacija telesne težine
Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu dobrog holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Lečenje hroničnih upala
Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ
Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodan laksativ, budući da su bogate boljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Prirema
Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.
Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se konzumira i kao poslastica i kao deo obroka.
Mogu joj se dodavati orašasti plodovi, cimet, med, suvo grožđe, a svima je poznat bogat ukus žita sa šlagom.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem