SAVET NUTRICIONISTE: ZAŠTO JE DOBRA MEDENA VODA

20.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2941 | Autor: | 0

Olgica Stojanović, nutricionista, objašnjava koje sve prednosti za organizam pruža samo jedna jednostavna navika


Svi znamo za šta je sve med dobar, ali malo nas zna zbog čega je to tako - kaže Olgica Stojanović nutricionista i objašnjava:
- Ova lekovita namirnica je mešavina od preko 70 raznovrsnih sastojaka čiji tačan sastav zavisi od mešavine cveća i bilja čiji nektar pčele skupljaju. Preko 80 % meda čine ugljeni hidrati.

U sastav ulazi i preko 20 kiselina procentualno zastupljene sa oko 0,50 %. Zastupljenost kiselina i njihova pH vrednost zavisi od vrsta bilja od kojih je med proizveden, ali i od geografskog položaja. Zbog velike koncentracije hranljivih materija, med se koristi i u hranljive i u lekovite svrhe. Izuzetno je bogat vitaminima B i E grupe, od kojih najviše ima riboflavina (oko 40 g u 100 meda).

U 100 g meda nalazi se energetska vrednost od oko 1320 kJ dok ista količina šećera sadrži 1600 kJ. Ukupna količina ugljenih hidrata je 82.1g u 100g meda. Pored toga, kilogram meda ima istu hranljivost koliko i 50 kokošijih jaja, tri kilograma ribe, kilogram šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10 do12 kg povrća.
Kada znamo osnovni nutritivni kvalitet ove zlatne namirnice možemo sa lakoćom zaključiti da naše telo ima veliku dobrobit od jutarnjeg i večernjeg konzumiranja kašičice meda razmućene u časi mlake vode uz važnu napomenu da voda ne bude toplija od 40 stepeni. Moj savet je da pre vode sa medom popijte času čiste mlake vode, objašnjava Olgica Stojanović.
Med u sirovoj vodi formira klasterno jedinjenje (struktuira vodu), što povećava njena lekovita svojstva, što je naučno i dokazano.
Medena voda brzo i potpuno se apsorbuje u organizmu.

Medena voda, pripremljena na pravi način normalizuje varenje, poboljšava funkciju svih delova gastrointestinalnog trakta i rešava problem "lenjih creva". Sve vrste parazita naseljene u digestivnom traktu prestaće da se razmnožavaju. Dešava se "sanacija" creva, rastvaraju se naslage na njima.
Zato, u početku možete primetiti uvećanje obima struka, ali to ne treba da vas plaši. Za to postoji jednostavno objašnjenje: fekalno kamenje (naslage) "bubri", postaje mekše i počinje njihova evakuacija iz organizma.
Počinje čišćenje celog organizma na ćelijskom nivou. Povećava se antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo.
Normalizuje se rad debelog creva. Konzumiranje medene vode je dobar način da se obnovi crevna mikroflora i eliminše disbakterioza creva.
Prolazi i nekontrolisano noćno mokrenje. Med je higroskopičan, sakuplja vodu, tako da bubrezi i bešika preko noći nemaju opterećenje i odmaraju se.
Medena voda jača imunitet, leči prehladu, bronhitis, izvlači šlajm iz pluća na prirodni način - kroz creva.

Kako koristiti medenu vodu?
Medenu vodu u preventivne svrhe treba piti ujutru, na prazan želudac. Treba je popiti veoma brzo. Ovo je važno. Sfinkter (ventil) želuca odmah se otvara i voda dospeva u creva, nakon čega se apsorbuje u krvotok.
Medena voda uobičajeno se pije ujutru, čim se probudite i uveče pre spavanja. Nemojte se plašiti da pijete vodu pre spavanja, ona sprečava pojavu otoka, zato što rasterećuje bubrege.
Vodu pijte uvek sveže pripremljenu. Nikad je ne pravite unapred!
Sa medenom vodom brišite lice. Ona neguje kožu, ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom. Ovo je odlična prirodna kozmetika sa medom, najstarija i najmodernija u isto vreme.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem