LIČNA PRIČA: VIŠE NE KORISTIM INSULIN

24.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 963 | Autor: | 0

Kako je Zoran Zovko promenio način ishrane, skinuo se sa insulina i doveo šećer i krvni pritisak u normaluZoranu Zovku iz Širokog Brijega pre sedam godina dijagnostikovan je dijabetes i visok pritisak, ali je uz sirovo voće i povrće uspeo da prevaziđe tegobe i da izgubi dvadeset kilograma za samo tri meseca. Rešenje za probleme pronašao je u kombinaciji listova mladog raštana, kivija, banane i jabuke.

Za Dnevni list Zovko je ispričao kako se izlečio koristeći isključivo sopstvenu terapiju, kako je odlučio da promeni ishranu i da se hrani samo sirovim voćem i povrćem.
- Povišene vrednosti šećera otkrio sam pre sedam godina, i to sasvim slučajno. Naime, stalno sam osećao žeđ. Kad sam otišao kod lekara, usledio je šok. Izmeren mi je šećer 29 - priseća se Zovko koji je tada zadržan na bolničkom lečenju.
,Vaš pankreas je mrtav i više nećete moći da živite bez insulina,, rekli su mu tada lekari.

Zovko se, kako kaže, pomirio sa tom dijagnozom. Iako nevoljno, prihvatio ju je, redovno je sebi davao insulin, pomalo se bavio i sportom. Međutim, vremenom su se pojavili i drugi zdravstveni problemi. Trigliceridi su skočili na 16, pritisak na 150/100, pio je mnogo tableta….
Posle godinu i po dana odlučio je da promeni način života i tok lečenja kada je na televiziji pogledao emisiju Na rubu znanosti, u kojoj je gost bio dr Ivan Zirdum, koji je do tada punih dvanaest godina živeo na sirovoj hrani.
- Gledao sam i razmišljao: ,Pa zašto ne bih i ja probao,? Kupio sam blender i započeo nov život - kaže Zovko. U početku je, dodaje, bilo jako teško odustati od ukusne hrane.
Tokom sedam dana imao je isto toliko iskušenja i sve ih je uspešno savladao. Za vrlo kratko vreme pokazali su se rezultati.


- Nisam mogao da verujem. Odlučio sam da sebi više ne dajem insulin, jer mi je bilo logično da pri takvoj ishrani šećer ne bi trebalo da raste. Razmišljao sam da ću, ako i počne da raste, tada sebi dati insulin i idemo dalje. Ali, sve je bilo dobro. Ubrzo sam počeo da gubim kilograme. Za dvadeset i pet dana izgubio sam jedanaest kilograma. Sada sam svestan da sam se razboleo jer sam prkosio prirodi i jeo mrtvu hranu - kaže Zovko koji je posle četiri meseca od odluke da pređe na sirovu hranu postao potpuno drugi čovek. Osim što više ne koristi insulin, pritisak mu je 120 sa 70, trigliceridi 1,4, izgubio je više od dvadeset kilograma, živi bez ijedne tablete i oseća se fantastično.
- Osnova teorije sirove ishrane je da se unosi što više soka od voća i povrća, jer voće daje energiju, a povrće te hrani. S obzirom da povrće ima loš ukus kada se samelje i teško ga je piti kao sok, najbolje je pomešati voće i povrće. Meni najdraži sok je onaj od veze listova mladog raštana, pet kivija, dve banane, jabuke i pola litra vode. Ujutru popijem pola litra soka, a ostalo tokom dana. Osim toga, stalno jedem voće, voćne salate, a zbog vitamina B12, koji je veoma potreban ljudskom organizmu, u ishranu sam ubacio tunjevinu. Suština je da ne smete biti gladni, jer mozak ne zna da je želudac prazan - on dobija informaciju preko krvi, a u krvi ima sve što treba. Telo ima energiju, ne mora da troši svoju energiju na obradu hrane i počne da se bavi sobom, rešava se otpada iz tela - pojašnjava Zovko

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem