DA LI UZIMATE LEKOVE NA KOJE UPOZORAVAJU LEKARI?

24.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 410 | Autor: | 0

Evropska agencija za lekove je zaključila da korist primene hidrohlortijazida i dalje prevazilazi moguće rizike od ispoljavanja neželjenih reakcija


Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS), a na osnovu odluke Evropske agencije za lekove (EMA), odobrila je i objavila pismo za obaveštavanje zdravstvenih radnika kako bi ih upoznala o novim saznanjima vezanim za primenu hidrohlortijazida. U saopštenju navode i savete za pacijente.

Kako je reč o leku koji se primenjuje za lečenje povišenog krvnog pritiska i drugih oboljenja kod velikog broja pacijenata, a najčešće u kombinaciji sa drugim lekovima, razumljivo je povećano interesovanje javnosti o ovoj temi.

Nova saznanja potiču iz istraživanja koja su sprovedena u Danskoj. Evropska agencija za lekove procenila je ova istraživanja i druge trenutno dostupne podatke iz baza u Evropskoj uniji.
Nove studije ukazuju na malo povećanje rizika od moguće pojave nemelanomskog tumora kože (bazocelularnog i planocelularnog karcinom) kod pacijenata koji više godina uzimaju lekove koji sadrže hidrohlortijazid u odnosu na učestalost javljanja ovih oboljenja kod osoba koje ne primenjuju ove lekove.

Odranije je poznato da hidrohlortijazid može da poveća osetljivost kože na UV zračenje (tzv. fotosenzitivnost), što može da bude mogući uzrok većeg rizika od pojave promena na koži.
Nakon procene ovih saznanja, Evropska agencija za lekove je zaključila da korist primene hidrohlortijazida i dalje prevazilazi moguće rizike od ispoljavanja neželjenih reakcija.

Kada je reč o savetima za pacijente, koji se leče lekovima koji sadrže hidrohlortijazid ALIMS je istakao sledeće:
- Nastavite sa redovnom terapijom kako vam je lekar propisao.
- Nemojte samostalno prekidati terapiju i obratite se svom lekaru oko svih pitanja i sumnji.
- Redovno obavljajte pregled kože zbog mogućeg nastanka bilo kakvih novih promena na koži.
- O svakoj sumnjivoj promeni na koži odmah obavestite svog lekara.
- Ograničite izlaganje sunčevoj svetlosti i UV zracima i koristite odgovarajuću zaštitu prilikom izlaganja sunčevoj svetlosti i UV zracima, kako bi se smanjio opšti rizik od karcinoma kože.
- Obavestite svog lekara pri narednom pregledu ukoliko ste ranije bolovali od bilo kakvog tumora kože.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem