ESSIAC ČAJ, FORMULA INDIJANACA SA JEZERA ONTARI

30.11.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1499 | Autor: | 1

Originalan recept kanadske medicinske sestre iz 1922. godine


Iako naučno nije potvrđena njegova delotvornost, Essiac čaj je jedno od najpopularnijih alternativnih sredstava za kojim posežu oboleli od raka. Formula potiče iz 1922. godine, od medicinske sestre Rene Kes (Rene Caisse), koja je ispričala da joj je formulu prenela jedna 80 godišnja pacijentkinja.
Pacijentkinja je, navodno pomoću tog čaja, koji je pravila prema formuli Indijanca iz plemena Odžibva (Ojibwa) sa jezera Ontario, izlečila rak dojke.
Prvobitna verzija sadržavala je 8 biljaka, a potom ju je Kes svela na formulu sa 4 osnovne biljke – koren čička, koren i list poljske kiselice, kora glatkog bresta i turska ili kineska rabarbara.
Naziv Essiac dobijen je obrnutim redosledom slova prezimena Caisse. Iako naučno nikada nije dokazano dejstvo ove čajne mešavine, popularnost napitka Essiac ne jenjava.

Sastojci:
120 grama naseckanog korena čička (Arctium lappa)
80 grama poljskog kiseljaka (list i koren) u prahu (na slici, Rumex acetosella)
20 grama unutrašnje kore glatkog bresta (u prahu) (Ulmus fulva)
5 grama korena kineske ili turske rabarbare u prahu (Rheum officinale, Rheum palmatum)
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u čajnu mešavinu. Uzmite 15 grama na 1,5 litara hladne, čiste vode. Pomešajte u inox loncu pa stavite da provri. Neka ključa 10 minuta, pa ugasite i ostavite da se ohladi. Procedite kroz dvostruku gazu pa prelijte u sterlisane boce i držite u frižideru dok ne potrošite. Uzima se ujutro nakon buđenja ili uveče pre spavanja, po 30 mililitara razređenih u 60 mililitara vruće vode, po četiri nedelje uz nedelju dana pauze.

Komentari (1)

Kastriot
Imate li caj Essiac
+1 -0

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima 9h-14h,
  subotom do daljeg prodavnica ne radi

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima 10h-15h
  subotom do daljeg prodavnica ne radi
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ne radi
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem