LIČNA PRIČA: ZA 6 DANA BACIO PUMPICU

03.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1422 | Autor: | 0

Miloš Stanić iz Beograda objašnjava kako je izlečio astmu isključivo promenom ishrane. Pri tom je izgubio i 15 kg težine, iako mu to nije bio ciljOvo je moja lična priča o pobedi. Ne znam da li će pomoći vama ako imate astmu, jer postoji mnogo različitih oblika astme, ali nadam se da će vas inspirisati da istražite mogućnosti ishrane - priča Miloš Stanić, kao bivši sportista sa iskustvom iz nutricionizma i sportske medicine. Njegova priča može da bude korisna svima koji imaju sličnih problema.

- Sa treninzima sam počeo kad sam imao devet godina i ostatak života bio sam uvek u formi. Sa trideset godina rešio sam da izađem iz sporta jer nisam bio materijalno obezbeđen. Od tada se uspešno bavim razvojem internet poslova. Međutim, u isto vreme dobio sam i 25 kg težine i tada su krenuli moji zdravstveni problemi.
Dobio sam visok pritisak,masnu jetru, astmu... Problem sa astmom bio je naveće otrežnjenje.

Simptomi i klasično lečenje
- Astma se u mom životu pojavila pre desetak godina. Na početku sam dobio pumpicu koju sam povremeno koristio. Međutim, vremenom je bivalo sve gore i na kraju sam tri godine neprekidno koristio pumpice dva puta dnevno.
Testirao sam sve. Od alergena na koži i udisajnih alergena do CT pluća. Prošao sam ceo spektar lekova, dobio sam i tri vrste steroidnih kapi za nos, sve u svemu, potpuni krah!

Put ka zdravlju
Jednom dok sam bio na terapiji, pročitao sa da je tajna Đokovićevog uspeha da više ne jede žitarice. Nakon istraživnja i čitanja literature promenio sam način ishrane.

Pravi saveti
- Izbaciti iz ishrane namirnice koje sadrže žitarice
- Izbaciti iz ishrane industrijski proizvedenu hranu
- Izbaciti mleko iz ishrane ili koristiti neprerađeno mleko
- Povećati unos D3 vitamina i izlagati se suncu minimum dva sata dnevno
- Praviti zelene sokove
- Redovno provetravajte, vlažite vazduh i smanjite grejanje dok spavate

Moji izbori
Izbacio sam hleb, testenine, sve proizvode iz pekare, špagete, pice, gricklice, ali i pivo, suncokretovo ulje, margarin, majonez i sve što sadrži bilo kakav trag žitarica. Zamenio sam ih manjim količinama smeđeg pirinča, sočivom, graškom, pasuljem, leblebijama, krompirom i drugim povrćem. Umesto suncokretovog ulja i margarina, cela porodica je prešla na upotrebu putera, masti i maslinovog ulja. Kao bonus, posle nekoliko meseci izgubio sam i petnaestak kilograma. Izbacio sam svu hranu koja je na bilo koji način hemijski obrađena, svu industrijsku hranu.

Izbacio sam sve sokove, sve što je gazirano, slatkiše svih vrsta, pudinge, kolače. Ipak, najteže od svega mi je bilo izbacivanje svih mesnih prerađevina, šunke, kobasica, mlevenog mesa.

Vitamin D
Povećanje unosa D3 vitamina pozitivno utiče na astmu. Taj vitamin je jako važan za imunitet i procese upala u organizmu. Najbolji izvor vitamina D3 je riblje ulje.
Vremenom sam shvatio da je najbolji i najsigurniji izvor vitamina i drugih mikro-nutritivnih elemenata zeleni sok od sirovog voća i povrća, a ne industrijske pilule.

Godinu dana kasnije
Epilog je da sam izmenama u ishrani astmu izlečio za samo pet-šest dana. Toliko je vremena trebalo da uočim drastičnu promenu. Nije se radilo o malom olakšanju, već o potpunom ozdravljenju. Međutim, zbog onoga što su mi lekari govorili - da nije moguće tako lako izlečiti astmu, ja sam nastavio da uzimam lekove još dva meseca, a zatim, kada sam prestao da ih koristim, držao sam pumpicu kod sebe još godinu dana.
Posle godinu dana pošto sam se pridržavao novog režima ishrane, izgubio sam i petnaest kilograma, iako mi to nije bio cilj.
Danas i dalje živim na istom mestu. Vazduh na ulici je i dalje zagađen, ali nemam više astmu, jer mi je organizam jači. Nema više autoimune reakcije, hormoni su izbalansirani, kilaža se smanjila. Redovno unosim vitamine tako što cedim zelene sokove iz voća i povrća, koristim riblje ulje i šetam po suncu svaki dan.


Nekoliko predloga za doručak

1.Poslednje dve godine uglavnom sam pio zeleni sok za doručak. Iako ne izgleda kao nešto što bi vas zasitilo, verujte da će vam biti dovoljan.
2.Banana - Kada nemam vremena, ova voćka je sasvim dovoljna kao obrok.
3.Voćna salata - Iseckam na kockice ono što imam u kući: ananas, jabuku, bananu.
4. Svaki doručak možete pojačati šakom badema, lešnika, indijskog oraha, kikirikija i kašikom meda.
5. Za jači doručak uvek možete pojesti dva jaja i slaninu. Koristim organska jaja i slaninu od mangulice koja je hranjena organski.
6. Još jedna vrsta "teškog" doručka: parče sira, paradajz i čvarci.
Žitarice uvek možete zameniti kašikom pasulja, graška, leblebija, sočiva i slično, i na taj način pojačati doručak ili bilo koji drugi obrok.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem