KAKO INSULIN UTIČE NA TELO

05.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1238 | Autor: | 0

Kad hormoni podivljaju stižu glad, debljina, kancer, osteoporoza...


Iako je insulin glavni krivac za dijabetes, on je takođe povezan pojavom velikog broja drugih bolesti poput osteoporoze ili kancera.
Insulin je jedan od „centralnih“ hormona koji, u delovanju sa ostalim hormonima kontroliše metaboličke i fiziološke procese u organizmu. Ako ga nema dovoljno dobija se šećerna bolest, ako ga ima previše javlja se hiperinsulinemija (povećan nivo insulina).

Osim za dijabetes, insulin se smatra najodgovornijim i za gojaznost, neke oblike kancera, Alchajmerovu bolesti, osteoporozu, policistične jajnike, poremećaje imuniteta.

Insulin se luči u pankreasu celog života, a količina koja će se lučiti zavisi od količine šećera u krvi - ako ima više šećera onda će se lučiti više insulina i obrnuto.

Previsoka koncentracija insulina, odnosno hiperinsulinemija, najbolji je pokazatelj predstojećeg srčanog udara, posebno kod mlađih osoba.

Dugotrajana nelečena šećerna bolest ubrzano oštećuje i uništava krvne sudove.
Zbog nedostatka šećera dolazi do degenerativnih bolesti mozga i nerava, pa se tako objašnjava nastanak Alchajmerove, Parkinsonove bolesti i drugih degenerativnih neuroloških bolesti. Ovaj tip šećerne bolesti danas se naziva šećerna bolest tipa tri. Leči se davanjem insulina, estrogena i drugih lekova.
Kod šećerne bolesti tipa dva nasleđuje se predispozicija za ovu bolest.

Vidljivi znaci koji ukazuju na povišen insulin su nagla i intenzivna glad i nervoza zbog gladi. Obično ljudi koji su jako debeli ili mršavi imaju povišen nivo insulina.
Osobe starijess od 45 - 50 godina gotovo redovno imaju neku vrstu rezistencije na insulin, pa zbog toga i povišen šećer i insulin.

Poremećaj lučenja insulina izaziva metaboličke promene na ćelijama jajnika. Zbog toga se estrogen luči na nenormalan način i izaziva bolest policističnih jajnika.
Debljina je najčešće praćena hiperinsulinemijom, jer ko mnogo jede ima stalno visoke i šećer i insulin. Kod gojazne osobe, organizam se ponaša kao da ima dijabetes tip dva.

Prosečno, svaka treća osoba može da razvije insulinsku rezistenciju već do pedesete godine starosti. Ova metabolička bolest se definiše na osnovu prisustva najmanje dve od četiri vrednosti u krvi:
- trigliceridi u krvi viši od 150 mg/dl,
- HDL holesterol u krvi manji od 40mg/dl,
- krvni pritisak viši od 130/85
- šećer u krvi između 7,8 i 11,1.

Pomoć u regulicanju nivoa šećera u krvi možete pronaći u lekovitom bilju, a najbolje rešenje su cimet, hajdučka trava, svilenica, list borovnice, mahune pasulja...

I još pogledajte:

GLUCORATROL

1990 RSD

CEJLONSKI CIMET

450 RSD

DIJABETOL ČAJ

720 RSD

DIJABETIN

2000 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem