DA LI ZNATE ŠTA JE SU VID KUVANJE?

07.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 753 | Autor: | 0

Hit u svetu: moderna tehnika zahvaljujući kojoj namirnice zadržavaju i miris i ukusU poslednje se vreme mnogo govori i piše o novoj tehnici kuvanja, do sada sasvim nepoznatom "su vidu".(fr. sous vide)
Iako je kuvari širom sveta koriste na dnevnoj bazi, društvene mreže su tek ovih dana počele da bruje o ovoj nepogrešivoj tehnici pripreme hrane.
Su vid, u prevodu s francuskog znači "u vakuumu", što zapravo otkriva celu tajnu savršeno pripremljenih jela vrsnih kuvara.
Naime, tajna je u kuvanju u vakuumu na željenim temperaturama koje za rezultat daje savršena jela. Zaboravite na zagorelo ili sirovo, s ovom tehnikom jela baš uvek uspevaju.

U čemu je trik? Ovim načinom pripreme hrana se stavlja u debele plastične vakuum vrećice, a zatim kuva u vodi. Posle toga može se kratko zapeći na tiganju.
Čitava tajna krije se u dobro kontrolisanoj temperaturi koja će na sto doneti sočna i ukusna jela, a namirnice pripremljene na "su vid" način u potpunosti zadržavaju svoje ukuse i sočnost, jer se kuvaju u sopstvenom soku.
Da bi priča bila jednostavnija, brojni šefovi navode kako vakuum uopšte nije ključan za ovakav način pripreme jela. Svoje namirnice jednostavno stavite u kesicu i zatvorite je. Kada ste postigli željenu temperaturu, a jelo se kuvalo dovoljno dugo, izvadite ga iz i poslužite. Prema rečima onih iskusnijih, kontrola temperature kod ove je tehnike kuvanja daleko najvažnija!
Na primer, priprema odreska "su vid" tehnikom rezultiraće ravnomernom i jednakom teksturom čitavog parčeta mesa, dok će odrezak pečen na tiganju promeniti boju, teksturu i neće zadržati prvobitni oblik.
Kuvanje ovom tehnikom, pod tačno određenom temperaturom, tačno određeno vreme daće iste takve precizne rezultate.
"Su vid" je posebno korisna tehnika pripreme hrane kada je reč o mesu i ribi. Pripremljena na ovaj način, piletina više nikada neće biti suva, a poširano jaje uspeće baš uvek!
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem