REČ PČELARA: MED JE SNAŽAN ANTIOKSIDANS

12.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 901 | Autor: | 0

Med je snažan antioksidant koji jača imuni sistem i ima neverovatnu sposobnost da neutrališe bakterije, objašnjava Mile Keča, profesionalni pčelar iz KikindeMed je snažan antioksidant koji jača imuni sistem i ima neverovatnu sposobnost da neutrališe bakterije - tvrdi Kikinđanin Mile Keča, koji se profesionalno bavi pčelarstvom i dugogodišnji je član Udruženja pčelara Kikinda.
- Pčelarstvom se bavim trideset i pet godina, od toga živim, s tim živim, i za to živim. Imam stotinak košnica, od kojih deo selim na Frušku goru i Rudnik, a suncokretov med pčele pripravljaju sa vojvođanskih polja. Dobijen med redovno šaljem u Novosadski institut na kontrolu, i do sada nisam imao ni najmanju primedbu. Ne volim kada čujem od apiterapeuta da je med lekovit za ovu ili onu bolest - med je lekovit za sve, a prvenstveno kao zaštita organizma od bolesti. Istovremeno, med je blagotvorna hrana koja se uzima po jedan gram na kilogram telesne težine. Negativna reakcija želuca najlakše će se izbeći ako se kašičica meda razmuti u čaši vode i popije. Na taj način med se brže resorbuje.

Prema dugogodišnjem iskustvu, pouzdano tvrdim da med nema štetnog dejstva ni na one koji boluju od šećerne bolesti. Dovoljno je otići u zdravstvenu stanicu i proveriti nivo šećera u krvi nakon uzimanja meda i uveriti se da nivo šećera neće biti uvećan. Takođe, u kozmetici ništa nije efikasnije od medene maske - dovoljno je namazati lice medom, držati petnaestak minuta i potom isprati mlakom vodom. Suve i ispucale usne najbrže će zaceliti ako ih premažemo medom, jer su med i pčelinji proizvodi, a naročito propolis, prirodni antibiotici koji isceliteljski deluju na rane i opekotine - priča Keča.
Na osnovu bogatog iskustva, ovaj vredni kikindski pčelar preporučuje cvetni med kao najefikasniju zdravstvenu preventivu.
- Smatram da je najbolji livadski med jer je polifloran i u sebi sadrži dragocene elemente mnogobrojnog bilja koje raste na livadama, a budući da sam Vojvođanin, svima preporučujem nepravedno zapostavljen suncokretov med.

Sa velikom setom i žaljenjem, Keča kaže da primena savremene tehnologije u gajenju žitarica, znatno izmenile uslove za rast i razvoj nekih biljaka. Među njima je divlji, beli bosiljak (Calamintha officinalis) koji raste posle žetve strnih žita i ranije je bio dobra i duga pčelinja paša. Međutim, zbog tretiraja žita herbicidima, divlji bosiljak je gotovo u potpunosti uništen.
- Meda od bosiljka u poslednjih desetak godina maltene nema, a taj med je zaista fenomenalan i za ljude i za pčele - kaže Keča. Inače, pčele su samo taj med koristile za razvoj matice, a sve što je dobro za pčele mora biti dobro i za ljude. U Vojvodini su ogromne parcele pod žitom, kada kombajni pokupe žito, niče divlji, beli bosiljak koji pčele izuzetno vole, a med od divljeg bosiljka je kao beličasta pasta blagog ukusa i uopšte ne kristališe. Budući da sad poljoprivrednici posle žetve prskaju njive "totalom" koji sprži sve, divlji bosiljak više ne niče, a stradaju i pčele. Med od divljeg bosiljka je izuzetno blag i veoma dobar za želudac, nervni sistem i jačanje imuniteta, podiže raspoloženje, sprečava depresiju i nesanicu - naglašava Mile Keča.
S. Bojović
Izvor: Lekoviti med

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem