IMATE GORUŠICU? NE UZIMAJTE SODU BIKARBONU

17.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 506 | Autor: | 0

Prva je pomoć: mineralna voda sa visokim alkalnim sadržajem


Čak trećina populacije pati od gorušice i podrigivanja! Do ove neprijatne pojave dolazi zbog poremećaja na spoju između jednjaka i želuca kada slabost dovodi do vraćanja želudačnog sadržaja u jednjak.

Sluznica jednjaka nije prilagođena čestom izlaganju agresivnom želudačnom sadržaju, pa dolazi do njenog zapaljenja ili oštećenja.
Pacijenti imaju promene na donjem delu jednjaka, a da pri tom ne osećaju nikakve pagobe. Bolest se odvija bez simptoma, ali se javljaju gorušica, podrigivanje, nadutost i osećaj punoće.
Lekar može pacijentu da propiše jednomesečnu terapiju i sačeka reakciju. Kod nekih pacijenata, uz dobru terapiju i odgovarajući higijensko-dijepatski režim, bolest prolazi.

U slučaju izostanka pozitivnog odgovora na jednomesečni tretman, pacijenta treba uputiti na pregled kod gastroenterologa.
Zdrav i pravilan načina života i ishrane neophodni su da bi se, uz primenu lekova, postigli dobri rezultati lečenja.
To podrazumeva česte, a manje obroke, raspoređene u pravilnim vremenskim intervalima. Hrana mora da bude dobro sažvakana, treba izbegavati ležanje posle obroka, a od večere do odlaska na spavanje moraju proći bar tri sata. Trebalo bi spavati na višem uzglavlju i izbegavati pikantnu hranu, gazirana pića, žvakanje žvake, čokoladu i sve što sadrži mentu i pepermint.

Lekari upozoravaju pacijente da prilikom ovakvih problema ne uzimaju sodu bikarbonu, koja ne deluje blagotvorno na ovaj problem kao što se misli!
Preporučuje se bazna mineralna voda (sa visokim alkalnim sadržajem), koju bi trebalo ostaviti da odstoji u čaši pre konzumiranja. Ovako upotrebljena, uz redovnu terapiju, ima odličan efekat.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net