ZIMSKO VREME UTIČE NA MENSTRUALNI CIKLUS

27.12.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 385 | Autor: | 0

Zimski hladni dani nisu samo krivi za loše raspoloženje

Mnogi ljudi vole leto, a zima im i nije baš omiljeno godišnje doba. Često se osećaju depresivno bez toplih sunčanih dana. I kao da sve ovo ne bi bilo dovoljno, sada se ispostavilo da zimski meseci negativno utiču i na menstrualni ciklus.

Zimi, žene se češće žale na bolne menstrualne cikluse. Zima takođe može imati veliki uticaj na dužinu ciklusa. Istraživanja iz 2011.otkrila su da je tokom leta povećano lučenje hormona i da se povećava učestalost ovulacije, dok su ciklusi skraćeni za 0,9 dana u odnosu na zimu.
Ako ste osoba sa teškim menstrualnim ciklusima, zima nije najbolji period za vas. I apsolutno nije ništa iznenađujuće što se žene u zimskim mesecima češće žale na menstrualne tegobe. Zimi provodimo više vremena u zatvorenom prostoru, krećemo se manje i jedemo više. Ovo može imati negativan uticaj na predmenstrualni sindrom, jer je utvrđeno da žene koje su aktivnije, imaju redovnije i podnošljive ciklusa od onih koje nisu.
Dakle, ako ste primetile da se menstrualni ciklus menja tokom zime, to je sasvim normalno, ali ukoliko imate nepodnošljive bolove i ciklus traje neuobičajeno dugo, savetujemo da posetite svog lekara.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem