AKO STE ZDRAVI SVAKOG DANA MOŽETE DA POJEDETE ŠEST BANANA

04.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 962 | Autor: | 0

Da li znate koliko banane imaju kalorija, zašto je važan kalijum kojeg imaju u izobilju, koje tegobe ublažavaju i kada je najbolje da ih jedete?


9 malo poznatih činjenica o bananama.

Koliko kalorija imaju?
Jedna srednje velika banana ima oko 105 kalorija. "Savršen je međuobrok od 100 kalorija", kaže Dženifer Dejvis, dijetetičarka i nutricioniskinja.

Šta sadrži banana?
Banane se uglavnom sastoje od ugljenih hidrata.
"Ugljeni hidrati su primarni izvor ’goriva’ za mišiće", objašnjava Dejvis. Idealne su pre treninga ili u energetskom smutiju.

Da li su pune šećera?
Banane naravno imaju nešto šećera i to 14 grama, ali je ta vrsta voćnog šećera dolazi u paketu s 3 grama vlakana i čak gramom proteina.
Nemasne su i ne sadrže dodate šećere koji se mogu pronaći u energetskim pločicama, keksu i bombonama.
Osim svega navedenog, u banani ima i vitamina C, A, folne kiseline, magnezijuma, gvožđa i antioksidansa.

Zašto je bitan kalijum iz banane?
"Radi se o elektrolitu kojeg većina nas uzima dovoljno. Pomaže kontrakciji mišića i srca", kaže Dejvis. Ona objašnjava da natrijum i kalijum omogućavaju vodi da ulazi i izlazi iz ćelija.

Istraživanja su pokazala i da je kalijum ključan u držanju krvnog pritiska u ravnoteži i redovnim unosom kroz hranu može da pomogne smanjenju krvnog pritiska, kao i očuvanju zdravlja srca i bubrega.

Banane pre treninga?
Da! Banane pomažu mišićne funkcije i zato su odličan izvor energije za vreme treninga.
Konzumacija banane tokom vežbanja jednako je delotvorna kao i pijenje energetskog pića u pogledu podizanja energije, ali je puno zdravija.

Bolovi u stomaku?
Istraživanje iz 2014. pokazalo je da vlakna iz banane pomažu kod smanjenja bola u stomaku zbog gasova kao i konstipacije. Takođe, prema Harvardskoj školi medicine, kalijum pomaže u stabilizaciji nivoa natrijuma u telu što smanjuje nadutost.

Sa čime se najbolje kombinuju
Nije nužno jesti banane uz neku drugu hranu, osim ako osoba ima dijabetes tipa 2. Onda bi ih trebalo jesti uz malo maslaca od nekog oraha, poput kikirikija.
Banana sa kvinojom je odlična kombinacija za mršavljenje.

Koliko banana smete da pojedete tokom jednog dana
Većina ljudi sme bez problema da pojede šest do sedam banana dnevno. U slučaju hronične bolesti bubrega treba se posavetovati s lekarom.

Uz to, uzimanje određenih lekova poput beta-blokatora, koji mogu da utiču na nivo kalijuma, potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Zašto ih treba jesti na početku obroka
Dejvis preporučuje da banane uzimate pre obroka kako bi vlakna iz njih dala osećaj sitosti i smanjila mogućnost prejedanja.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem