VEŠTAČKI ZASLAĐIVAČI (NI)SU ZDRAVIJI OD ŠEĆERA

06.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 410 | Autor: | 0

Istraživanje ukazuje da zaslađivači u osnovi nisu zdrava alternativa belom šećeru


Iako mnogi posežu za zaslađivačima, izbegavajući upotrebu šećera, možda to nije najbolja alternativa.
Niskokalorični i veštački zaslađivači sve češće se dodaju piću i hrani zbog toga što je prehrambena industrija pod pritiskom da mora da smanji količinu šećera u proizvodima. Međutim, najnoviji nalazi istraživača ukazuju da možda ove zamene za šećer neće pomoći ljudima da sačuvaju zdravlje.

"Nismo došli do bilo kakvih konkretnih dokaza koji bi mogli jasno upućivati na zdravstvene koristi od veštačkih zaslađivača, tako da potencijalna šteta od njih nije isključena", kaže se u članku objavljenom u British Medical Journalu.

Istraživanje je uključilo 56 studija, ali su naučnici rekli da je većina tih studija provođena na malim uzorcima i da istraživanje nije dugo trajalo kako bi se došlo do čvrstih zaključaka, prenosi The Guardian.
Ispitivane su različite vrste zaslađivača, merena težina, kontrolisan šećer u krvi (glikemija), oralno zdravlje, eventualna pojava raka, kardiovaskularne bolesti, bolesti bubrega, raspoloženje i opšte ponašanje potrošača. Za većinu njih nije bilo statističke razlike u gubitku težine ili zdravstvenim koristima iako su koristili veće doze zaslađivača u odnosu na one koji su upotrebljavali male ili nikakve doze.

"Rekao bih da ne postoje uverljivi dokazi o jasnim zdravstvenim koristima u opštoj populaciji kada je reč o upotrebi zaslađivača. Možda postoji mala korist kada je reč o očuvanju linije, ali čak ni za to nemamo egzaktne podatke", rekao je Jerg J. Mirpol, jedan od autora studije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem