VRATIĆ TERA GLAVOBOLJU

10.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1894 | Autor: | 0

Vratić je lekovita biljka koja smanjuje napade migrene, a dejstvo je najbrže ako žvaćete sveže listove


Vratić sprečava da naglo sužavanje krvnih sudova usled kojeg nastaje napad migrene.
Iako tačan uzrok migrene nije poznat, mnogi lekari smatraju da ona nastaje kada se krvni sudovi u glavi stisnu, a zatim naglo prošire.
Takva nagla promena izaziva otpuštanje materija koje izazivaju bol i upalu. Vratić (Tanacetum parthenium). sprečava da do toga dođe, pa tako i napad migrene, ali, nažalost, nije delotvoran kada se napad pojavi. Vratić smanjuje učestalost migrene za 24 odsto.
Kada migrenozni napad počne, terapija, odnosno lečenje je uglavnom bezuspešno. Međutim profilaksom, preventivom, može se smanjiti intenzitet i učestalost migrenoznih napada.
Za delotvornost vratića u terapiji zaslužni su materije - seskviterpenski laktoni. Vratić smanjuje intenzitet migrenoznih napada, produžava intervale između dva napada i sprečava povraćanje, ali ne utiče na dužinu trajanja napada. Svima koji pate od migrene savetuje se da žvaću sveže listiće ove biljke, mada je potrebno biti obazriv, jer to može izazvati ranice u ustima kod osetljivih ljudi. Najbezbednije je uzimati kapsule sa ekstraktom svežeg lista vratića. Vratić se ne preporučuje trudnicama, jer može izazvati pobačaj. Takođe, preporučuje se da se posle dvadesetak dana upotrebe vratića napravi pauza od nekoliko dana.
Pored vratića, protiv migrene se preporučuju i matičnjak, nana, hajdučka trava, vrbova kora, jagorčevina, kamilica i listovi lovora.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem