INSEKTI U ZAČINIMA I BRAŠNU VOLE SUVO I TOPLO

16.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1110 | Autor: | 0

Pre nego što začinite ručak alevom paprikom, bilo bi dobro da pogledate u teglicu i da proverite da nema neželjenih posetilaca


U svim mogućim začinima koje imate u kuhinji mogu da se nađu sitni insekti. Zato obratite pažnju!
Bubice se po začinima šire kao virus, ali najviše ih privlači paprika - slatka i ljuta aleva paprika i čili u prahu.
- Porodica paprika je bukvalno najhranljivija sredina u kojoj žive i razmnožavaju se sitni insekti - kaže entomolog Džodi M. Grin iz Nebraske i dodaje da to ne znači da u ostalim začinima kao što su kurkuma, komorač, korijander, kumin, đumbir, ne možete da nađete bube.
Za ovu vrstu sitnih insekata je važno samo da je sredina u kojoj žive jako suva, pa začini dođu nešto kao "melem za njihovu dušu".
Postoje dve najčešće vrste insekata koje napadaju vaše začina i to su duvan buba i hlebna buba, koje pripadaju istoj familiji. Boja im je crveno-braon, a veličina gotovo jednaka kao susamovo zrno. Interesantno je da one mogu da lete, tako da će vam biti jako teško da ih uhvatite.
- Pošto su iz familije insekata, oni prolaze kroz sve faze razvoja insekta, a u začinima se najviše nalaze u obliku larvi. To je zbog brzine kojom se razmnožavaju i zbog količine potomstva koju mogu da iznedre - kaže Grin.

Dovoljno je da ostavite otvorenu ili loše zatvorenu teglu sa začinom i otvoren prozor istovremeno i privući ćete ove insekte, a nakon toga nastaje čitava borba kako biste ih se rešili. Ponekad nije dovoljno da bacite tegle i začine, jer su se neke larve možda zapatile u kuhinjskim elementima.
Grin preporučuje da se svi začini zamrznu na temperaturi od nula stepeni i da se onda proseju, jer tako umiru i larve. Ukoliko to uradite velike su šanse da ćete se otarasiti ovih napasti.
Zamrzavanje pomaže i kod pirinča, pasulja, sočiva, jednostavno zrna ostavite nekoliko dana u zamrzivaču, zatim ih raširite na ravnoj površini da se dobro osuše.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem