FLASTER PRATI ZDRAVSTVENO STANJE

24.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 390 | Autor: | 0

Nošenjem flastera na koži ljudi će moći da prate svoje zdravlje preko znoja


Mali flaster veličine novčića, iz znoja, bez igle i analize krvi, "čita" zdravstveno stanje pacijenta.
Znoj sadrži mnoge hemikalije čiji je nivo važan kada su u pitanju oboljenja kao što su cistična fibroza, dijabetes ili bolesti bubrega.
Naučnici sa Nortvestern univerziteta u Ilinoisu razvili su mali flaster koji služi kao laboratorija na koži, i ubeđeni su da će jednog dana pomoći dijabetičarima u praćenju nivoa šećera u krvi bez igle ili sportistima da optimizuju svoje dijete i plan treninga.

Oni koji pate od hroničnih stanja i bolesti - poput bolesti bubrega ili cistične fibroze, dobijaće blagovremeno precizne i česte analize koje će ih upozoriti da promene neke životne radnje koje ih ugrožavaju.

Meki senzorni flaster ima sitne rupe u koje teku kapljice znoja. Flaster je samostalna "laboratorija" koja testira znoj – njegovu pH vrednost, nivo laktata i šećera u krvi i bežično šalje rezultate na pametni telefon.
Pilule za depresiju i šizofreniju koje sadrže senzore već su na tržištu, a "pametne" tetovaže sa bojama koje se menjaju kako se balans hemikalija u koži oko njih menja uveliko se razvijaju.

Znoj ne sadrži sve parametre zdravlja, ali se redovno koristi u testovima za cističnu fibrozu, nasledno oboljenje pluća koje može biti opasno po život, ako se ne kontroliše.
Prema studiji objavljenoj prošle nedelje, nova "zakrpa" može da uradi sve to, samo se zalepi za kožu i analizira kapljice znoja.
U testovima na ljudima, uređaj je bio prilično efikasan, a uz to je lagan, minijaturan i mek, a sa kožom se povezuje tehnologijom bez baterija.

Foto: Dejli mejl

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem