ZAŠTO VAM JE STALNO HLADNO?

24.01.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 2038 | Autor: | 0

Koliko puta se desilo da je vama hladno, a osobama pored vas vruće?

Pol, građa tela, spavanje i opšte zdrastveno stanje određuju da li će vam biti potreban džemer ili majica sa kratkim rukavima!

Činjenica je da nemaju svi ljudi istu unutrašnju temperaturu tela, ali se ta razlika očigledno najviše vidi tokom zimskog perioda.
Eksperiti su objasnili zašto je nekome toliko hladno, dok ostali mogu da se skinu u majicu na kratke rukave u istoj prostoriji. Postoje četiri različita objašnjenja:

Pol
Ovo nije stereotip: ženama je uglavnom hladnije nego muškarcima. Prema studiji sa Medicinskog univerziteta u Merilendu, ženski središnji deo tela topliji je nego kod muškaraca. Možda ćete sad misliti da to znači da su žene toplije, ali ne – one su samo naviknute na topliju sredinu. Na sve to, u većem broju slučajeva muškarci imaju brži metabolizam od žena. Brži metabolizam znači i brža i bolja cirkulacija, a samim tim i odgovarajuća toplotu.

Građa tela
Ili jednostavnije rečeno: visina i težina. Osobe koje imaju veću kilažu i višak masti ispod kože imaju automatski više slojeva koji štite telo od hladnoće. Što se tiče visine, reč je o površini kože koja je kod visoke osobe veća nego kod niske, pa je samim tim nižim osobama dosta toplije.

Spavanje
Nedovoljno sna može uticati na način na koji telo reaguje na temperaturu. Jedna objavljena studija dokazala je da je ljudima kojima se spavalo, telo polako "spuštalo" temperaturu, zbog čega se stvarao osećaj hladnoće.

Uopšteno zdravlje
Pored gore navedenih faktora, jedan broj medicinskih stanja može uticati na osetljivost na hladnoću, poput problema sa tiroidnom žlezdom ili manjka gvožđa.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem