KUKURUZ, KESTEN I SIRĆE UBLAŽAVAJU BOL U ZGLOBOVIMA

AKTUELNO | Pregleda: 286 | Autor:

Prirodna rešenja mogu da ublaže tegobe vezane za kosti i zglobove. Ako patite od reume, primenite neki od ovih recepata

Bolovi u kostima i zglobovima pogađaju najviše stariju populaciju, ali umesto lekova tegobe se mogu ublažiti uz obloge od kukuruza, sirćeta ili kestena.

Kukuruzna i kaša od prosa
Kukuruzna i kaša od prosa pogodne su za obloge protiv reumatičnih i bolova u zglobovima, jer dugo čuvaju toplotu i njima se postiže željena prokrvljenost tkiva.
Pripremaju se bez dodataka. Obloge moraju biti onoliko vruće da se mogu podneti.

Ulje za ublažavanje bolova
U teglu staviti 8 kašika seckanog lista bunike, 2 kašike seckanog lista ruzmarina i preliti sa litrom domaćeg maslinovog ulja. Teglu dobro zatvoriti i držati je mesec dana na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan promućkati. Nakon mesec dana ulje procediti i njime masirati bolne zglobove.

Divlji kesten
U teglu sipati litar domaćeg maslinovog ulja, dodati 5 kašika sitno seckanog lista jorgovana i 5 kašika seckanog cveta divljeg kestena. Teglu dobro zatvoriti i mesec dana držati na sobnoj temperaturi. Nekoliko puta na dan smesu promućkati. Nakon mesec dana procediti i uljem masirati reumom napadnute delove tela.

Obloge od vinskog sirćeta i lozovače
Ujutro i uveče bolna mesta izmasirati mešavinom lozovače i vinskog sirćeta (jednake količine), a potom premazati tankim slojem maslinovog ulja i laganim kružnim pokretima utrljavati u kožu dok se skroz ne upije. Nakon toga, umotati pamučnim peškirom ili lanenim platnom i boraviti u toploj prostoriji.

Recept plus
Čaj za ublažavanje reumatskih bolova
Sastojci:
50 g cvetova lipe
50 g cvetova kamilice
50 g koprive
50 g cvetova zove
30 g cvetova hadučke trave
30 g stabljike bele slačice
30 g bobica kleke
30 g listova breze
10 g hrastove kore
10 g vrbove kore
10 g stabljike majčine dušice
Priprema:
Biljke dobro usitniti i pomešati. U posudu naliti 2 litra vode i kada proključa dodati 15 grama mešavine trava i nastaviti sa kuvanjem 1 minut. Staviti poklopac i ostaviti da se čaj prohladi. Zatim ga procediti i dnevno piti 8 decilitara.


Komentari