SIROVA ISHRANA ISTOPILA ČVORIĆE

24.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 2032 | Autor: | 0

Sonja Sokolović, diplomirani pedagog, otkriva kako se posle mnogo godina izborila sa teškim simptomima bolesti koje su joj ugrožavale život


Sirovom ishranom diplomirani pedagog Sonja Sokolović, uspela je da promenom ishrane pobedi angioedem i ekcem, dok su čvorići u tiroidi nestali. Ovo je njena priča.

Moji prvi zdravstveni problemi počeli su 1995. godine kada sam se nažuljala na metalni deo sandale. Nakon nekog vremena, žulj se inficirao i na tom mestu nastala je rana - piodermija. Posle izlečenja, na ožiljcima piodermije počeli su da se javljaju osipi - ekcemi. Trajalo je to godinama - priča Sonja Sokolović, diplomirani pedagog iz Beograda. Sonja ne voli eksponiranje i zato nije htela da da svoju fotografiju, ali želja da svojim iskustvom pomogne nekom od naših čitalaca navela je da ispriča svoju priču.

- Tražeći pomoć, obišla sam sve poznate doktore klasične medicine ali niko nije znao šta je uzrok, niti kako da se izlečim. Rečeno mi je da će posledice ostati doživotno. Posle nekoliko godina, sticajem okolnosti, naišla sam na veoma savesnu doktorku. Uradila mi je alergijski test na leđima, što do tada nikome nije palo na pamet da uradi. Test je pokazao da imam najjači stepen alergije na metal nikl. Do tada, hranu sam spremala u niklovanim posudama i verovatno sam sama sebe otrovala, a da toga nisam bila svesna.

Tada, kada je saznala šta izaziva kožne probleme koje ima, Sonja je od doktorke dobila preporuku i savet za dalje lečenje. Međutim, osim terapije, dobila je i uputstva šta mora da izbegava.
- Nisam smela da dodirujem metalne brave, novčiće, slavine... Sva upozorenja sam poštovala i promene su se povukle. Ali to je kratko trajalo. Razočarano sam shvatila da je jedino rešenje konvecionalne medicine mazanje kortikosteroidnih masti i krema- kaže naša sagovornica, i dodaje:
- Počela sam da istražujem i primenjujem homeopatiju, razne meleme i slično, ali efekti su bili kratkog daha.

Pojavili su se novi problemi koji su još više slabili njen organizam.
- Pre dvanaest godina javili su se novi problemi. Inhalacione alergije, tokom godina, dosegle su jak intezitet. Polovinom 2007. godine, počela sam da dobijam napade angioedema. Počela sam da uzimam prepisane lekove, ali napadi nisu prestali. Otišla sam kod imunologa na detaljne preglede, koji mi je ustanovio da pored najjače alergije na nikl i inhalacione alergije imam i čvoriće na štitnoj žlezdi. Pojavio se Hašimoto.

Sonjino „buđenje” desilo se 2010. godine, kada se vratila iz bolnice. Taj trenutak u Sonji je pokrenuo najjače emocije i dao joj snagu da krene u životnu borbu.
- Moj sin raširio je ruke da me zagrli i presrećan rekao:,Mamice, kako sam srećan, vratila si mi se živa!, Te reči su me trgle da se još jače uključim u borbu za život. Donela sam čvrstu odluku da ću ozdraviti. Već sutradan krenula sam sa istraživanjem - ističe ova uporna žena.
Posle nekoliko dana traganja, Sonja se pozabavila lečenjem sirovom hranom.

- Ta mogućnost me je veoma privukla. Na moje veliko iznenađenje, shvatila sam da kod nas nema nikog ko se bavi takvim vidom lečenja. Moji roditelji žive u Hrvatskoj i tamo sam našla preko dvadeset knjiga na tu temu. Od avgusta do novembra meseca pravila sam plan i program svog ozdravljenja. Nije bilo lako krenuti sa dijagnozama koje sam imala, ali…
Pre osam godina, na svoj četrdeset i peti rođendan, počela sam da koračam putem zdravlja sa sirovim voćem i povrćem, bez ijednog leka.
Prvih mesec dana bilo mi je veoma teško da se priviknem na nov režim ishrane. Slabije varenje hrane, osećaj pojačane gladi, pad težine… Bez obzira na propratne pojave, vrlo brzo sam počela da osećam olakšanje u grlu, što mi je mnogo značilo i davalo mi vetar u leđa da nastavim - priseća se naša sagovornica i nastavlja:
- Tako su prolazili meseci, kasnije i godine, i meni je bivalo sve bolje i bolje. Za proteklih osam godina nisam imala nijedan napad. Nisam popila ni dobila nijedan lek, niti sam primila ijednu injekciju. Hašimoto se povukao. U januaru 2018. godine prvi put sam otišla na kontrolu. Doktor mi je rekao da više nisam bolesna. Ekcem mi se uveliko povukao, imam još nekoliko ožiljaka na nozi koji se aktiviraju kada se telo čisti.

Zadnjih godinu dana praktikujem višednevne suve postove. Uz sve to izuzetno je važna i fizička aktivnost. Promenila sam svoja uverenja i stavove koje sam nasledila od porodice i sredine u kojoj živim. I dalje se hranim isto, pretežno zrelim vodenim slatkim voćem. Zeleno lisnato povrće jedem povremeno, kao i malo semenki i orašastih plodova. Ne koristim so, sirće, šećer, ni ulje - kaže gospođa Sokolović.
M. Vidojković

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem