DEPRESIVNI SMO ZBOG ŠEĆERA I BELOG PIRINČA

27.02.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 330 | Autor: | 0

Neke namirnice destimulišu hormone i čine nas neraspoloženim. Šta bi trebalo da izbegavate?


Blitva, crna čokolada, med, paradajz i jaja namirnice su koje stimulišu hormone sreće i eliminišu letargiju. Ali ako uz njih konzumirate i brzu hranu, puno soli, procesuirana ulja i šećere, pre ćete biti depresivni nego raspoloženi. Šta bi trebalo da izbacite iz svakodnevnog menija?

Kod depresivnih osoba zabranjeni su:

Brza hrana
Prema studiji iz 2017.godine, ljudi koji često jedu brzu hranu imaju 51 veći procenat da razviju neki oblik depresije u poređenju sa onima koji ne jedu hamburgere, hot dog ili picu.

Namirnice bogate natrijumom
Velika količina natrijuma može da poremeti vaš nervni sistem, što može da bude povezano sa depresijom, a takođe može i negativno da utiče na vaš imunitet i da izazove umor. Previše natrijuma može da izazove i zadržavanje vode u organizmu i nadutost.

Hidrogenizovano ulje
Izbegavajte da jedete prženu hranu, jer bilo koja hrana, koja se prži na ulju sadrži trans masti, može da bude povezana sa depresijom.
Takođe budite oprezni sa zasićenim mastima, koji se mogu pronaći u životinjskim namirnicama, punomasnim mlečnim proizvodima, puteru… Ove namirnice mogu da zapuše arterije i spreče dotok krvi do mozga.

Rafinisan šećer
Rafinisan šećer remeti nivo glukoze u krvi i crpi energiju, menja raspoloženje i izaziva poremećaje sna.

Rafinisane žitarice
Beli pirinač, pasta i peciva namirnice su koje se povezuju sa upalnim procesima u telu i mogu da budu povezane i sa depresijom, što je potvrdila studija u časopisu Brain, Behavior and Immunity.
Istraživanje je pokazalo da su žene koje su konzumirale rafinisane žitarice imale veću verovatnoću da obole od depresije u odnosu na one koji nisu konzumirale ove namirnice.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net