ZAČIN ZA MANJE KILOGRAMA I BOLJE RASPOLOŽENJE

11.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 849 | Autor: | 0

Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv koji ne izaziva nikakve sporedne efekte


Istraživanja su pokazala da šafran može poboljšati raspoloženje, umanjiti simptome PMS-a i pomoći u mršavljenju.
Američki psihijatri tvrde da je šafran najefikasniji prirodni antidepresiv, jer ne pokazuje neželjene sporedne efekte. Osim toga, brojne studije pokazale su da šafran umanjuje anksioznost i depresiju.

Šafran je natraženiji i najskuplji začin na svetu koji je poznat i kao "crveno zlato". Kilogram najkvalitetnijeg šafrana košta oko tri hiljade dolara, a razloga je više.

Šafran raste u specifičnim uslovima i cveta samo tokom jedne nedelje u godini. Najbolje raste na suncu i na suhom, ali bogatom tlu. Bere se samo u određeno vreme, a za pola kilograma ovog začina potrebno je skoro 80 hiljada cvetova biljke. Na visoku cenu ovog začina utiče i to što se sve radi ručno – od setve do sušenja.

Najpopularniji šafran potiče iz Indije, Irana i Španije, a ljudi širom sveta spremni su da odvoje novac za ovaj skupoceni začin zbog njegovih lekovitih svojstava. Stari Grci, Kinezi i Indijci koristili su ovaj začin za sve – od pripreme parfema do lekova.

Šafran ima intenzivan miris i pomalo je gorkog ukusa. U prodaji se može naći u malim količinama, u obliku sušenih vlakana ili smrvljen.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem