ABOKA - LABORATORIJA I MUZEJ LEKOVITOG BILJA

14.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 524 | Autor: | 0

U srcu Toskane nalazi se neobična fabrika biljnih lekova

Sansepolkro, gradić sa 16.000 stanovnika, poznat i kao „mala Firenca”, nalazi se na raskrsnici četiri italijanska regiona: Toskane, Umbrije, Marke i Emilije Romanje. U njemu se nalaze fabrika lekovitog bilja i jedinstven herbalni muzej - „Aboka”.

Pre četrdesetak godina, Valentino Merkati shvatio je da se sistem lečenja u svetu oslanja na hemijske proizvode, da gotovo sve što čovek uzima poseduje toksične supstance, pa čak i voda, i započeo je svoj životni projekat kupivši prvih tri stotine hektara zemlje za uzgajanje dragocenog lekovitog bilja. Ne zalivajući ga toksičnim supstancama, uz pomoć novih tehnologija i nauke u procesu uzgoja i korišćenja lekovitih biljaka, započeo je istraživanje dragocenih biljnih supstanci koje mogu da koriste našem zdravlju.
Još od 1200. godine zna se za proizvodnju lekovitog bilja, pa i za lekovitu biljku abiga (u toskanskom dijalektu) koja je rasla na brežuljcima Toskane, gde se danas nalazi sedište „Aboke“ sa krilaticom: „Lekovito bilje - sila prirode svih živih bića”.
Svojim entuzijazmom, Merkati je stvorio fabriku na 1.400 hektara zemljišta, na kojem se uzgaja lekovito bilje, sa hiljadu i dve stotine zaposlenih, od kojih su četrdeset naučnici-istraživači i rade samo za „Aboku”, a doneli su joj četrdeset i četiri patenta. Istraživački centar, tehnološki opremljen, mesto je gde se stvaraju lekovite supstance prilagođene ljudskoj fiziologiji, u skladu sa zvaničnom medicinom i zahtevima farmaceutske industrije. „Aboka” je postala najzdraviji izraz životnog ciklusa čoveka koji je opkoljen zagađenjem u svemu što koristi.

„Aboka” danas izvozi proizvode u četrnaest zemalja Evrope i SAD i nema konkurenciju.
aboka, toskana
U laboratoriji molekularne biologije „Aboka”, već duže vreme istražuju se biljne supstance koje se aplikuju na ljudski genom da bi se pronašla nova terapeutska rešenja. U sobama naučnika vlada konstatna temperatura, vlaga i pritisak, a proizvodni proces - od semena, tretiranja biljke, istraživanja, do pakovanja i distribucije, odvija na ovom mestu.

„Aboka” se bavi i edukacijom, kako bi svoja iskustva bolje plasirala na tržište. Demonstratori, njih oko sedam hiljada u Italiji i svetu, posećuju apoteke i objašnjavaju apotekarima korist od konkretnih lekova: fitohemijska i molekularna dejstva pojedinih supstanci u određenim proizvodima.

Neki od proizvoda „Aboke” su: biljni sirupi za kašalj, bolno grlo, za jačanje imuniteta, pročišćavanje organizma, varenje, eliminisanje intestinalnih gasova, za iritabilni kolon, protiv prekomerne želudačne kiseline, protiv hemoroida, za kontrolu težine, drenažu tečnosti iz tela, umorne noge, oči, tonus mišića, protiv viška holesterola i triglicerida, protiv nesanice, razne vrste čajeva, kozmetički i biološki proizvodi za kožu.

Muzej „Aboka”
Jedini i originalan Muzej trava u Sansepolkru čuva istoriju upotrebe lekovitog bilja kao najdragocenije svedočanstvo tradicije i saznanja dugog više od osam stotina godina. U njemu se nalazi hiljadu i po knjiga iz farmaceutske botanike iz 15, 16. i 17. veka, uključujući i one ispisane rukom, u kojima se opisuje značaj trava u lečenju od raznih bolesti.
Turneja kroz vekove u Muzeju „Aboka” slavi terapijsku moć biljaka i hiljadugodišnju priču o odnosu između ljudi i biljaka. Posetioci prolaze kroz prostorije pune plemenitog lekovitog bilja, knjiga sa biljnim lekovima, starih posuda od keramike i stakla, dok ih prati miris lekovitog bilja.

I danas u istraživanjima laboratorije „Aboka” često se polazi od zapisa u knjigama, koje su i herbarijumi, a savremene analize pokazuju da je pojedina biljka bila podobna za lečenje određene bolesti i onda i sada. Posude od keramike i murano stakla, u kojima su se čuvale sušene trave ili esencije biljaka, stare šest ili sedam vekova, još uvek izgledaju kao da su danas izašle iz umetničkih radionica Toskane.

D. Š.

Foto: Muzej Aboka

aboka muzej toskana

aboka, muzej u toskani

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem