KAKO DA ISHRANOM SMANJITE VISOK NIVO LOŠEG HOLESTEROLA U KRVI?

20.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1073 | Autor: | 0

Statistika broja umrlih od srčanih problema je veoma poražavajuća.
Danas 56% svih uzroka smrti dešava se zbog ateroskleroze, a preko 85% invaliditeta su posledica infarkta i moždanog udara.

Najčešći uzrok srčanog ili moždanog udara, pored stresa i nervoze, jeste visok holesterol u krvi, koji vremenom dovodi do visokog krvnog pritiska, arteroskleroze, i svega onoga što utiče na nastajanje nekog od ova dva udara. Naravno, lekari i specijalisti, kada im pacijenti dođu sa ovim problemom, pristupaju medikamentima i potrebnoj terapiji koji će smanjiti visok nivo lošeg holesterola, a sve se to postiže upotrebom lekova koji se nazivaju statini.Ipak, uz statine, kako i svaki doktor predlaže, potrebno je promeniti način ishrane, potrebno je samom hranom regulisati i izbalansirati nivoe dobrog i lošeg holesterola. U brojnim slučajevima dovoljno je izmeniti samu ishranu, pa je bitno da znate koja hrana može prilično brzo da snizi njegov nivo.

Vlakna
Vlaknaste materije u određenim namirnicama i hrani potrebni su jer se za njih vezuju loši holesteroli koji bi se nagomilavali u krvnim sudovima. Pasulj i varivo uopšte bogati su vlaknastim materijama za koje se holesterol i vezuje, a ujedno se ova vlakna sporije vare i izbacuju, te se njihovim zajedničkim vezivanjem loš holesterol izbacuje sa otpadnim materijama iz organizma.
Osim toga, najbolje je jesti hleb koji je bogat vlaknastim materijama, te ga treba u najvećoj mjeri koristiti u ishrani. Kako govore brojna istraživanja, dovoljno je u toku dana pojesti nekoliko kašika pasulja, parče tost hleba bogatog vlaknima, i uz voće i povrće, dolazi se do potrebnih 18 grama vlakana za jedan dan.

Orašasti plodovi
Najveći broj orašastih plodova, među kojima se nalaze i badem, orah, kikiriki, pomoći će vam u nameri da smanjite visok nivo lošeg holesterola. Međutim, treba uvek izbegavati soljene varijante orašastih plodova, a to je posebno važno ukoliko imate problem sa visokim krvnim pritiskom. Orašasti plodovi poseduju biljne sterole, monozasićene masti koje štite krvne sudove od oštećenja koja nastaju usled gomilanja lošeg holesterola. Uz to, ovi plodovi su bogati i vlaknastim materijama i vitaminom E.

Zdrava ulja
Bitno je da vodite računa o tome koliko koristite začina u svojoj ishrani. Osim toga, potrebno je da vodite računa i o tome koja ulja koristite prilikom pripreme hrane, kao i prilikom spremanja salata i ostalih jela. Maslinovo ulje i ulje uljane repice veoma su dobra za smanjenje visokog nivoa lošeg holesterola jer su bogata monozasićenim mastima koje štite krvne sudove od različitih oštećenja. Osim toga, ova ulja utiču i na ojačavanje zidova krvnih sudova, koji će biti otporniji i dugotrajniji u trenucima kada se holesterol u njima gomila.

Naravno, uz ishranu veoma je bitan i celokupan način života koji vodite. Fizička aktivnost je od velikog značaja u očuvanju zdravlja celokupnog organizma, pa tako igra veliku ulogu i u očuvanju krvnih sudova. Svakodnevne šetnje u trajanu od pola sata do 45 minuta, ne previše naporni treninzi kod kuće ili u teretani, učiniće da vam budu zdravi krvni sudovi, a samim tim učinićete i da imate zdravo srce.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem