SVETLA U PRODANICAMA POBOLJŠAVAJU HRANJIVOST SPANAĆA

21.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 286 | Autor: | 0

Povrće koje je u radnjama stalno izloženo svetlu nije slabijeg kvaliteta! Naprotiv, istraživanje je pokazalo kako je upravo takav spanać nutritivno bolji od spanaća koji je gajen na tamnom mestu.

Fluorescentna svetla povećavaju hranjivu vrednost svežeg spanaća, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. Rezultati istraživanja mogli bi dovesti do novih načina očuvanja i poboljšavanja nutritivne vrednosti spanaća, ali i drugih vrsta povrća.

Stručnjaci napominju kako je sveži spanać nutritivna bomba bogata vitaminima C i E, folatima i antioksidansima. Prodavnice sveži spanać često stavljaju u plastične kese, i ostavljaju ga na 4 stepena Celzijusa, izloženo fluorescentnom svetlu. Kako ovakvo izlaganje svetlu utiče na hranjivu vrednost spanaća?
Tokom istraživanja lišće svežeg spanaća izloženo je ili kontinuiranom svetlu ili tami u simuliranim uslovima na tri do devet dana. Spanać koji je bio na svetlu, čak i samo tri dana imao je znatno veće nivoe vitamina C, K, E i folata. Takođe je sadržao i veće količine karotenoida, luteina i zeaksantina.

Tokom devetodnevne izloženosti svetlu nivo folata u spanaću porastao je na otprilike 80 do 100 posto. Nivo vitamina K, porastao je na između 50 i 100 posto, zavisno od vrste spanaća koja je testirana. Poređenja radi, spanać koji je bio na tamnijem mestu imao je smanjenu količinu nutrijenata, kažu stručnjaci.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem