NAMIRNICE ZA BALANS ŽENSKIH HORMONA

22.03.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1432 | Autor: | 0

Brz tempo života koje vode mnoge žene uzrokuje brojne tegobe, čak i bolesti, pa ne čudi što insulin, estrogen i drugi hormoni mogu “ispasti iz ravnoteže”.

Naše telo hormone koristi kao “glasnike” za prenos informacija. Hormoni putuju krvotokom do tkiva i ćelija i utiču na brojne funkcije našeg tela kao što su rast i razvoj, razmena materija, seksualna funkcija, reprodukcija, raspoloženje, osećaj gladi i mnoge druge…


Na lučenje hormona utiču brojni elementi, a ishrana je tek jedan od njih. Zato se ne treba zavaravati jer, iako odgovarajuće namirnice mogu da pomognu u smanjenu simptoma neravnoteže hormona, isključivo odgovarajuća ishrana ne može potpuno rešiti problem, naročito ako osoba živi neurednim i stresnim životom, bez dovoljno sna ili fizičke aktivnosti.

Ako patite od promena raspoloženja, neobjašnjivog dobijanja na težini, umora, gubitka libida moguće je da vaši polni hormoni nisu u ravnoteži stoga svakako trebate uvrstiti sledeće četiri namirnice, odnosno dodatke ishrani u vaš jelovnik.

Lanene semenke – Retko koja namirnica je bogata vrednim materijama, a da je toliko zanemarena u našoj ishrani poput semenki. Svaka vrsta semenki donosi svoje pogodnosti, ali prvak među njima, barem kada je reč o ženskom zdravlju, jesu semenke lana. Sveže samlevene lanene semenke odličan su izvor važne alfa-linolenske kiseline i blagotvorne omega-3 masne kiseline. Mlevene semenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivano dejstvo na ovulaciju i produžuje trajanje druge polovine ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi tog dejstva su mnogostruke pa su dobri za žene koje pokušavaju zatrudneti jer konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće. Dobri su i za žene od 35 do 55 godina jer doprinosi ravnoteži polnih hormona i umanjuje simptome PMS-a, dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Štaviše, pokazalo se da semenke lana imaju podjednako dejstvo u smanjenu neugodnih simptoma menopauze kao i hormonska terapija. Dodatno, analiza 10 studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivno dejstvo lignana iz semenki lana protiv karcinoma dojke kod žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti.

Maka prah – Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao “ginseng s Anda”, a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, mešan s mlekom ili kao sastavni deo brojnih drugih jela. Tradicionalno se verovalo da maka jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući gvožđe koje značajno doprinosi njenoj nutritivnoj vrednosti. Delovanje make ogleda se u povećanju telesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njen doprinos povećanju libida. Dodatno, u brojnim istraživanjima se ističe pozitivan uticaj make na ravnotežu hormona u menopauzi. Tako je istraživanje objavljeno 2006. godine u časopisu International Journal of Biomedical Sciences utvrdilo da maka može podstaći proizvodnju estrogena i ublažiti tegobe vezane za menopauzu, naročito valunge i noćno znojenje. Autori studije su zaključili kako maka nudi prirodnu pomoć ženama u predmenopauzi.
Nuspojave nisu poznate, ali ne preporučuje se ne uzimanje visokih doza duže od 3 meseca u kontinuitetu.

Kokosovo ulje – Telesne masti utiču na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim tim i ovulacije. Smatra se da je minimalan udeo masnog tkiva koji je potreban u organizmu za normalnu ovulaciju 18 posto. Zato je važno da vaša ishrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i semenke obezbediće potrebne masnoće, ali pokušajte u svoju ishranu uvrstiti i kokosovo ulje koje će pružiti “materijal” potreban za proizvodnju hormona. Uz kokosovo ulje i avokado može poslužiti kao vredan izvor masnoća.

Jaja – U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (zavisno o veličini) obezbeđuje između 4.5 do 6 g proteina, polovina te količine nalazi se u belancu, dok je ostatak u žumancu. Jaja su i dobar izvor luteina, gvožđa, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D i vitamina E. Svi sastojci doprinose zdravom reproduktivnom sistemu, naročito vitamin B6 koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona.

Izbegavajte BPA – BPA je hemikalija koja se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. BPA je, u stvari, široko prisutan jer su mnogi proizvodi za svakodnevnu upotrebu načinjeni od polikarbonatne plastike. Zato je danas kontakt s plastičnim materijalima koji sadrže BPA neizbežan jer se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, bočica za decu, čaša, posuda za čuvanje hrane, plastična pakovanja hrane koja se čuvaju u frižiderima i zamrzivačima (npr. pakovanje svežeg mesa), zaštitnih presvlaka kod konzervi i limenki (konzervirano povrće, konzervirana gotova jela, limenke pića…)

Pre gotovo 100 godina utvrđeno je da BPA u ljudskom organizmu remeti endokrini sistem i oponaša hormone u telu. Upravo zahvaljujući tom svojstvu, BPA je već davno optužen kao mogući uzrok porasta broja hormonski zavisnih karcinoma poput karcinoma dojke i testisa. Budući da još uvek ne postoji konsenzus jesu li količine BPA koje dnevno unosi prosečan čovek dovoljne da bi mu naštetile, najbolje je da se rukovodite pravilom opreza i ograničite upotrebu polikarbonatne plastike u svakodnevnom životu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem