HUMUS + TRI KESICE SEMENA CVEĆA = CVETNA OAZA

08.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 659 | Autor: | 0

Potrebno je samo 200 dinara, koliko koštaju kesa humusa i tri kesice semena cveća, da napravite cvetnu i mirisnu oazu, kao iz bajke


Većina baštovana već od avgusta počinje da sakuplja seme cveća za narednu sezonu, ali i oni koji to nisu uradili sada mogu da kupe jeftine kesice semena.
Seme se bira prema položaju vrta ili terase, pa tako oni koji imaju vrt koji je tokom većeg dela dana osunčan treba da se opredele za surfinije, petunije, lavandu, prkos i biljke koje vole vrelinu. Vrt u senci će biti uvek lep sa lepim jovom, begonijom, fuksijom, šarolisnom koprivom... Takođe, vrt će biti lepši ukoliko je cveće različitih visina, dok u prozorskim sanducima mogu da se gaje samo biljke visine do 30 centimetara.

BAŠTA je jednostavnija za gajenje cveća, jer čim prestane opasnost od mrazeva, dovoljno je pored staze prekopati zemlju i napraviti malu brazdu, pa ravnomerno sejati prvo nisko cveće. Visoke cvetnice najlepše izgledaju ispod prozora, uz ogradu ili uza zid, oko drveća i ispred žbunova. Seme treba pokriti tankim slojem humusa i zaliti ga. Seme će vrlo brzo proklijati i, ukoliko je dobro posejano, neće biti potrebe da se razređuje ili "popunjavaju rupe".

TERASA zahteva više pažnje, a prvi korak je da se, na primer, u kutiju od stiropora sipa sloj kupljenog humusa. U njega se seje seme i potom se redovno prska vodom. Kada biljka proklija i dostigne visinu od desetak centimetara, može da se rasađuje. Staru saksijsku zemlju ne treba baciti, već prekopati, izbaciti korenje starog cveća i ujedno proveriti da li ima larvi, glista i sitnih buba. Ukoliko je sve u redu, staru zemlju treba pomešati s humusom i u nju posaditi rasad. Rasada iz kesica bi trebalo da bude više nego dovoljno za jednu terasu, pa ukoliko i, recimo, komšinica voli cveće, biljke mogu da se razmenjuju.
Mnoge cvetnice traže prihranu, pa ukoliko ne napreduju lepo, obično je "glad" razlog zašto su biljke ne rastu ili sui bez cvetova. Da bi se to predupredilo, treba pripremati vodu za zalivanje i nekoliko dana naizmenično u njoj držati ljuske od jaja i ostale organske materije i minerale. Kada se pojave koprive, i njih treba umočiti u vodu za zalivanje, jer će nahraniti cvetnice gvožđem.


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem