"LAŽNA HRANA" SVUDA OKO NAS

10.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1173 | Autor: | 0

Okruženi smo falsifikovanim namirnicama, ali postoji nekoliko znakova koji je otkrivaju.


Načešće falsifikuju se meso za hamburgere, šlag, cimet i borovnice.
"Falsifikovana" hrana unosan je i isplativ posao, prenosi Brajtsajd. Obratite pažnju na nekoliko detalja koji otkrivaju da li je proizvod koji kupujete pravi.

Mleveno meso koje se koristi za hamburgere ne pravi se samo od mlevenog mesa - postoje fabrike koje prave alternativu za ovu vrstu mesa. Najbolji način da izbegnete "lažno" meso jeste da sami pravite hamburgere i izbegavate ovu vrstu brze hrane.

Veoma je popularan i mesni lepak koji se koristi kako bi se sastavili otpaci od pravog mesa koji bi inače završili u smeću. Ovaj proces se naziva tranglutaminaza, a prevelika konzumacija proizvoda obogaćenih ovim hemikalijama može da izazove alergijske reakcije i probavne smetnje. Nabavljajte meso samo od proverenih proizvođača i nemojte kupovati smrznutu hranu.

Još 1966. godine proizvedena je zamena za šlag koja se sastojala od kokosovog ulja, kukuruznog sirupa, prirodne arome i sredstva za gustinu. Razlika nije lako uočljiva, primetiće je uglavnom stručnjaci. Ipak, ukoliko želite pravi šlag obratite pažnju na sastojke, jer pravi šlag ne sme uključivati biljne masti i šećer.

Jedna od čestih varki u prehrambenoj industriji jeste i falsifikovanje borovnica, obratite pažnju na spisak sastojaka na proizvodu koji kupujete. Ukoliko na njemu piše da sadrži indigo karmin (E132), to znači da u njemu nema borovnice.

Cimet ima svoju kopiju, zove se cassia i ima malo drugačiji miris i opasan je po zdravlje. Razlikujte ih po nazivu, pravi cimet se zove Cinnamomum verum, dok se cassia zove Cinnamomum aromaticum.

Najveće iznenađenje su varke sa jabukama. One su stvarne, ali se u njih često ubrizgavaju aditivi koji su veoma opasni, dok se njihov životni vek često produžava voskom. Ukoliko želite da kupite prave i zdrave jabuke bez dodataka hemikalija, potražite one koje nisu sjajne i nisu sve iste.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem