ŠTA JE PREBIOTIK, A ŠTA PROBIOTIK

11.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 7958 | Autor: | 0

Prebiotici su hrana za korisne bakterije - probiotike

Uz antibiotik trebalo bi da pijete i probiotik. A čemu služi prebiotik?
Poslednjih nekoliko godina sve se više govori o zdravlju creva i koliko je važno za opšte zdravlje. I svi smo čuli za probiotike (žive bakterije koje se nalaze u nekim namirnicama i dijetetskim suplementima), ali šta je sa prebioticima?

Prebiotici su vrsta dijetetskih vlakana koja čuvaju prijateljske bakterije u crevima. Pored probiotika, prebiotici su važan deo održavanja zdrave crevne flore, koja je povezana sa stanjima kao što su Kronova bolest, kolitis i refluks kiseline. Crevna flora se povezuje sa zdravljem mozga, emocionalnim zdravljem, kardiovaskularnim zdravljem i drugim sistemima.

Koja je razlika između probiotika i prebiotika?
Prebiotici su hrana za korisne bakterije (probiotike). Više prebiotika nego probiotika, rade efikasnije, a vaše telo će biti zdravije.
Kao i kod probiotika u jogurtu i kiselom kupusu, prebiotici se nalaze i u mnogim namirnicama bogatom vlaknima. Možete ih naći u artičokama, jabukama, šparglama, belom i crnom luku. Pored probiotika, možete uzimati i prebiotičke dodatke. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, prosečna žena mora svakodnevno konzumirati 25 do 30 grama vlakana. Međutim, kada počnemo da se bolje brinemo o našim mikrobima, određeni rezultati (kao što su redovno pražnjenje i manje nadimanje) neće biti odmah primetni. Prvi rezultati se mogu videti negde posle jednog meseca zdrave ishrane.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem