GLUKOZNO-FRUKTOZNI SIRUP STVARA MASNU JETRU

16.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1009 | Autor: | 0

Industrijska fruktoza, koja se koristi u prehrambenoj industriji, dobija se veštačkim putem iz skroba kukuruza opterećuje jetru i povećava masnoće u krvotoku, moguć je uzrok dijabetesa, gojaznosti


Glukozno-fruktozni sirup, obavezan sastojak industrijski prerađene hrane, opterećuje jetru, povećava masnoće u krvotoku, moguć je uzrok dijabetesa, gojaznosti i usporenog rada metabolizma.

Šećer je odavno svrstan u jednu od "4 belih smrti", ali je on ujedno i jedna od osnova industrijski prerađene hrane. Zbog toga se proizvođači služe trikovima da kupce "prevare" i sakriju ga na etiketi. Ima mnogo vrsta šećera i svaki ima različit uticaj na zdravlje, ali glukozno-fruktozni sirupi svrstavaju se među najopasnije, a ujedno i najviše prisutne.

Naši organi rade na glukozu. Fruktoza je, s druge strane, dva puta slađa od glukoze i zato je proizvođači često biraju kao zaslađivač.

Budući da je fruktoza sastavni deo voća, mnogi misle da je samim tim fruktoza zdravija od običnog šećera, što nikako nije istina.
Kada fruktozu unosite kroz voće, ujedno unosite i vlakna, vodu, vitamine, pektin i druge sastojke koji će nivo šećera u krvi održati stabilnim uprkos fruktozi i učiniti da se osećate sitim. Industrijska fruktoza je potpuno druga priča.
Naime, industrijska fruktoza koja se koristi u prehrambenoj industriji dobija se veštačkim putem iz skroba i to najčešće kukuruza. Negde se naziva "kukuruzni sirup" (ne zaboravite da je između 70-80 odsto kukuruza u svetu GMO).
Dobijena smesa predstavlja mešavinu glukoze i fruktoze u različitim odnosima. Glukozni sirup, fruktozni sirup, glukozno-fruktozni sirup, visoko fruktozni sirup su različita imena (određena tim odnosom) za takav sirup.

Činjenice o ovim sirupima:
- Fruktoza se sporo metaboliše i to isključivo u jetri. Ako dobijete "masnu jetru", velika je verovatnoća da ste je dobili od slatkiša zaslađenih fruktoznim sirupom;
- Zbog opterećenja jetre fruktozom, dolazi do povećanja masnoća u krvotoku, moguće pojave dijabetesa, gojaznosti, usporenja metabolizma čitavog organizma.
- Ako unosite glukozno-fruktozni sirup, postoji velika verovatnoća da vaš organizam neće dobro metabolisati zdrave masti koje unosite tokom dana, jer mozak od jetre (opterećene metabolisanjem fruktoze) "dobija" informaciju da mu nisu potrebne.
- Glukozno-fruktozni sirup ne sadrži ništa nutritivno vredno.
- Kod mlađe populacije se dovodi u vezi sa hiperaktivnošću.
- Dobijanje ovog sirupa hemijski je proces u kome učestvuju metali kao katalizatori.
- Naši bliski preci unosili su fruktozu isključivo putem voća, prirodnim putem. Mi smo prva generacija koja fruktozu unosi veštačkim putem i to u 5 puta većoj količini nego naši preci.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem