NEPRIJATELJI BUBREGA: MLEČNI PROIZVODI, KOFEIN I GAZIRANA PIĆA

25.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 893 | Autor: | 0

7 loših namirnica, prvi na listi su alkohol i soDa biste sačuvali zdravlje bubrega, najbolje je da se hranite namirnicama koje su organski uzgojene, bez pesticida i koje nisu industrijski prerađene.

1. Alkohol
Alkohol je otrov kojeg bubrezi moraju da filtriraju. Umereno konzumiranje alkohola ne čini ovaj posao suviše teškim, ali prekomerno izaziva pravi pritisak na njih.
Alkohol ima dehidrirajuće svojstvo, a voda je od kritične važnosti za funkciju bubrega. Veoma je važno piti puno vode kad god konzumirate alkohol!

2. So
Natrijum je važan sastojak koji pomaže telu da održi ravnotežu tečnosti. Ako unosite previše soli, bubrezi su “prisiljeni” da drže više vode da bi razredili krv. To na kraju povećava krvni pritisak i može čak oštetiti strukture unutar bubrega.

3. Kofein
Kofein je stimulans koji ubrzava protok krvi i može povećati krvni pritisak. Istovremeno je i blagi diuretik, što znači da utiče na sposobnost bubrega da apsorbuju vodu i može dovesti do dehidratacije.
Prekomerna konzumacija kofeina može pogoršati bolesti bubrega i uzrokovati bubrežne kamence zbog hronične dehidratacije.

4. Gazirana i energetska pića
Eliminisanje ovih napitaka iz ishrane jedna je od najboljih odluka koje možete da donesete da biste odmah smanjili pritisak na bubrege i poboljšali opšte zdravlje.

5. Veštački zaslađivači
Istraživanja pokazuju da upotreba proizvoda sa veštačkim zaslađivačima ne smanjuje ukupnu potrošnju šećera.
Ako i dalje tražite bolju zamenu za šećer, probajte prirodnu steviju, melasu ili med.

6. Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi su bogati kalcijumom i proteinima. Oni mogu biti zdrav dodatak ishrani, ali ne smeju se preterano konzumirati. Previše kalcijuma može dovesti do kamena u bubrezima, jer se vaši bubrezi bore da izbace višak u urin.

7. Neorganska hrana
Gotovo je nemoguće isprati ostatke pesticida sa neorganskih proizvoda. Kada se progutaju, naša tela nisu u stanju da izbace ove hemikalije, pa se talože tokom života.
Tačna veza između pesticida i bolesti bubrega još nije poznata, ali istraživači smatraju da visok nivo ostataka pesticida u organizmu uzrokuje značajno oksidativno oštećenje bubrega.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem