ŽENSKA MIGRENA I KAKO JE POBEDITI

28.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 712 | Autor: | 0

Zbog čega su glavobolje češće za vreme menstruacije i kako ih se osloboditi


Bilo da patite od migrene ili imate povremene glavobolje, znate koliko glavobolja može biti jaka. Međutim, za neke postoji tačno određen period kada im se nesnosne glavobolje javljaju i to u vreme ciklusa.
Kao da grčevi, nekontrolisana želja za hranom i loše raspoloženje nisu dovoljni, žene koje pate od migrena u 71 posto slučajeva će dobiti napad pre i početkom menstrualnog ciklusa.

Žene koje pate od migrena nisu jedine koje se bore s glavoboljama za vreme menstrualnog ciklusa. Čak i žene koje ne pate od migrena mogu patiti od hormonalnih glavobolja koje se javljaju za vreme ciklusa.

Elen Vora, psihijatar i stručnjaka za zdravlje žena, rekla je za Hafpost da ne postoji jednostavno objašnjenje zašto vas glava boli za vreme ciklusa, ali glavni krivac su hormoni.

"Hormonske promene utiču na sve, estrogen takođe igra veliku ulogu u «dobijanju» glavobolje", rekla je Vora.

Kako sprečiti ili lečiti glavobolju

Glavobolje se možete osloboditi uz pomoć ispravne ishrane. Ishrana bogata magnezijem (zeleno povrće, orašastih plodovi i avokado) može pomoći u smanjenju učestalosti ili ozbiljnosti glavobolje.

Vora tvrdi da su ženama koje imaju nedostatak magnezijuma simptomi ciklusa mnogo lošiji. Naime, telo ima povećanu potrebu za magnezijumom zbog kontrakcija materice tokom menstruacije. To izaziva stvaranje napetosti u mišićima na ostatku tela poput napetosti u mišićima vrata i malih mišića oko čela, slepoočnica i vlasišta, što dovodi do glavobolje.

Vora je takođe preporučila vežbanje pre ciklusa, a najbojli je pilates. Budući da glavobolja može doći iz napetosti mišića, svaka vežba koja vodi boljem držanju može da pomogne.

"I ne zaboravite da radite na smanjenju ukupnog stresa", rekla je Vora. Neke tehnike za ublažavanje stresa su čitanje, šetnja, razgovor s prijateljem ili drugo što vas čini srećnom.

Preporučuje se i crna čokolada koja je izvrstan izvor magnezijuma.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem