ŽELITE RAVAN STOMAK? PRESTANITE DA ŽVAĆETE ŽVAKU!

06.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 614 | Autor: | 0

Da biste bili vitki morate, osim odbacivanja žvakaće gume, da prestanete da pitete sokove i pazite da između večere i doručka prođe više od 12 sati


Žvakaća guma možda je izvrsna za postizanje svežeg daha, ali za zdravlje creva apsolutno je loša, kaže direktor Healtista, Rik Haj. Žvakanje žvake može dovesti do prekomerne proizvodnje želudačne kiseline i stvoriti osećaj gladi, piše San.

- Kada žvaćete žvaku, šaljete signal svom želucu da očekujete hranu i pokrećete sokove za varenje, a zapravo nemate šta da svarite. Žvakaća guma takođe može dovesti do gutanja viška vazduha, što povećava nadutost - dodao je Rik.

Druga greška koju mnogi prave, je zalivanje obroka voćnim sokom. Iako mnogi smatraju da su voćni sokovi zdravi, situacija je zapravo sasvim drugačija. Voćni sok po nas je više štetan od gaziranih pića. Umesto voćnih sokova preporučuje obrok od celih plodova voća.

- Kada voće pretvorite u sok, gubite netopiva vlakna, koja su esencijalna hranljiva materija i usporavaju apsorpciju šećera. Na ovaj način ostajete bez vlakna i pijete samo šećer i kalorije - objasnio je lekar Robert Lustig.

Treća greška je prekratak razmak između obroka. Preporučuje se oko 5 manjih obroka dnevno s razmakom od oko 3 sata. Takođe, bitno je i ostaviti oko 12 sati od trenutka kada krenete na spavanje pa do prvog obroka sledećeg dana. Ako na primer, završite s jelom u 22 sata i doručkujete u 7 sati ujutro, ne dajete dovoljno vremena organizmu za pravilno varenje hrane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem