AKO NISTE GADLJIVI, POGLEDAJTE ŠTA ŽIVI NA CELERU, ŠARGAREPI, PRAZILUKU...

29.04.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 962 | Autor: | 0

Gljivice, mušice, crvi i larve kriju se u salati


Pod mikroskopom se otkriva raznolik živi svet koji obitava na vašem omiljenom povrću: gljivice, mušice, crvi, larve...
Martin Kae Kristiansen (28), student biomedicine sa Univerziteta Alborg u Danskoj, koristio je jak mikroskop kako bi pogledao šta se nalazi na površini sveže hrane. Pronašao je mnoštvo grinja, crva, mušica, larvi i drugih životinjica na nekoliko vrsta povrća. Većina njih je, kaže, bezopasna ali neke mogu izazvati infekciju.

bube na hrani
Snimio je video o pronalasku u kojem se vidi šta je sve bilo na šargarepi, krompiru, celeru i praziluku.
- Postoje delovi koji se čine kao prljavština na povrću, a zapravo se radi o gomili mrtvih životinjica. Rekao bih da je to pravo ’groblje insekata’, a deo je prekriven plesnima, što znači da su da su bili mrtvi duže vreme, objasnio je Kristiansen.
Pronašao je i tzv. okrugle crve (nematode) koji su zapravo ljudski paraziti.
- U većini slučajeva infekcija okruglim crvom ne izaziva nikakve simptome koje biste mogli primetiti. Ipak, ako se progutaju, mogu da izazovu bolove u trbuhu, mučninu i proliv, doduše retko - objašnjava.

- Na povrću je pronašao i tardigrade, stvorenja koja žive u vodi, a zovu ih i vodeni medvedi. Poznati su po tome što mogu izdržati ekstremne uslove kao što su visok pritisak, zračenja i temperature od apsolutne nule do ključanja. Zato ne čudi što žive na našoj hrani i tamo se razmnožavaju.

crvi na hrani

- Iako se radi o organizmu koji se često opisuje kao najneuništiviji na svetu, ne čini se da predstavlja pretnju ljudima - pojasnio je Kristiansen dodajući da je pronašao i leteće mušice koje mogu da ugrizu i šire neke bolesti, poput žute groznice i malarije. Pri kraju snimka pokazuje jednu larvu koju nije mogao da identifikuje pa je pozvao sve koji gledaju video da mu se jave ukoliko znaju o kakvom stvorenju se radi, prenosi Dejli mejl.

Foto: Dejli mejl


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem