ANEMIJA MOŽE DA BUDE ZDRAVA

20.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 411 | Autor: | 0

Neočekivano otkriće: nedostak gvožđa štiti telo od infekcijaOdavno je poznato da nedostatak gvožđa loše utiče na zdravlje. Međutim, prema Vašington postu, nedostatak gvožđa ili blaga anemija mogu biti i od koristi jer štite telo od infekcija. Štaviše, ovo stanje može pomoći u borbi protiv hroničnih bolesti poput raka.
Nedostatak gvožđa najčešći je uzrok anemije, posebno kod trudnica i ljudi koji su pothranjeni. Iako je anemija najčešće izazvana nedostatkom gvožđa, ova dva stanja nisu uvek povezana.

Tretmani blage anemije nastale direktno zbog nedostatka gvožđa obuhvataju niz rešenja od promene prehrambenih navika i uzimanja suplemenata, do lekova, ali ako se ovo stanje ne leči može imati jak uticaj na kvalitetu života, pa čak dovesti do opasnih posledica.

Mogu li nas nedostatak gvožđa i posledična anemija zaista zaštititi od infekcija? Rajan Zaričanski, lekar i naučnik s Univerziteta u Manitobi, čiji istraživački interesi uključuju korisne aspekte nedostatka gvožđa i anemija, rekao je Vašington postu da je to zaista moguće.

"Uz retke izuzetke, bakterijama je potrebno gvožđe da bi one funkcionisale. Ukoliko izuzmete gvožđe, bakterije ne mogu da se razmnožavaju, što znači da vaše telo može lakše da pobedi bolest, posebno infekciju", objasnio je Zaračanski.
Tekst je praćen dokazima iz istraživanja iz 2003. godine koje je pokazalo da davanje suplemenata gvožđa predškolskoj deci u Zanzibaru, endemskom području malarije, zapravo može biti štetno.
Ispitivanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet na kraju je zaustavljeno zbog toga što su naučnici došli do zaključka da su deca nakon primene suplemenata imala visok rizik od nastanka teške malarije.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem