ZAŠTO JE DOBRO DA JEDETE CRNI LUK, A ZAŠTO PRAZILUK

27.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 1718 | Autor: | 0

Zašto je luk važan za kosti, koja vrsta najviše pomaže krvnim sudovima, koje bolesti sprečava luk crvene boje


Mladi luk jedite ako vam nedostaje vitamin C, praziluk ako želite da sačuvate krvne sudove, a crveni ako se borite sa bakterijama

Mlad luk
Mladi luk pun je vitamina C i vitamina K koji su neophodni za normalan razvoj kostiju. Vitamin C pomaže u sintezi kolagena, koji kosti čini čvrstim, dok vitamin K igra ključnu ulogu u održavanju njihove gustine.
Osim vitamina C i vitamina K, u mladom luku može se naći i vitamin A koji je potreban telu za održavanje normalnog vida i očuvanje zdravlja oka. Otkriveno je kako mlad luk štiti oči i od upala.
Mladi luk bogat je sumpornim jedinjenjem alil-sulfidom koji smanuje rizik od raka debelog creva. Korišćenje mladog luka u ishrani zaštitiće organizam od raka.

Praziluk
Praziluk sadrži značajne količine bioflavonoida kempferola koji se pokazao kao zaštita protiv oštećenja krvnih sudova, uključujući zaštitu od reaktivnih molekula kiseonika.
Iako često zanemarena, koncentracija folne kiseline igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Folna kiselina ključan je vitamin B kompleksa koji podupire kardiovaskularni sistem, balansirajući nivo homocisteina u organizmu.
U praziluku je prisutna i impresivna količina antioksidacijskog polifenola. Polifenol štiti krvne sudove i krvne ćelije od oksidantnog oštećenja.


Crveni luk
Slično praziluku, crveni luk odgovoran je za kardiovaskularno zdravlje, ali je ključan i u prevenciji raka. Ekstrakt crvenog luka, bogat brojnim sulfidima, sprečava rast i razvitak ćelija tumora.
Po mišljenju mnogih, crveni luk odlično je prirodno antibakterijsko sredstvo. Konzumiranjem jela bogatih crvenim lukom, moguće je ojačati imunitet, što znači da će telo postati otpornije na mnoge bakterijske infekcije.
Istraživanje iz 2009. godine pokazalo je kako osobe koje svaki dan konzumiraju luk imaju čvršće kosti od onih koji to ne praktikuju. Kod starijih osoba, koje jedu crveni luk, postoji 20% manje rizika od preloma kuka. Razlog tome, tvrde naučnici, jeste postojanje sumpornih jedinjenja, kvercetina i drugih antioksidanasa u luku.


Luk kozjak
Luk kozjak ima veću nutritivnu vrednost od ostalih sorti, poseduje više antioksidanasa, minerala i vitamina od drugih sorti luka. Luk kozjak obiluje vitaminom A koji služi kao snažan antioksidans pri zaštiti organizma od raka pluća i raka usne duplje. Osim vitamina A, ima i veliku koncentraciju minerala i elektrolita, poput gvožđa, kalcijuma, bakra, kalijuma i fosfora.
Beli luk
Beli luk bogat je izvor hroma, minerala koji pomaže ćelijama tkiva da na odgovarajući način reaguju na nivo insulina u krvi. Tim procesom beli luk reguliše delovanje insulina i kontroliše nivo šećera kod dijabetičara.
Količina vitamina C i mangana, sadržana u belom luku, pomaže u lečenju prehlade i gripa. Piridoksin i vitamin B bore se protiv neurotičnih stanja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem