POREMEĆAJI ČULA MIRISA POVEZANI S RIZIKOM OD RANE SMRTI

24.05.2019 | AKTUELNO | Pregleda: 435 | Autor: | 0

Poremećaji čula mirisa povezani s rizikom od rane smrti


Istraživači sugerišu da bi testovi čula mirisa mogli postati rutinski deo pregleda lekara opšte prakse, jer bi oslabljenost ovog čula mogla biti rani znak bolesti.
Utvrđeno je da starije odrasle osobe koje nisu bile u stanju da prepoznaju ili razlikuju određene mirise imaju 46 posto veću verovatnoću da će umreti deset godina pre u odnosu na one koji imaju "oštrije" čulo mirisa.

"Oslabljenost čula mirisa postaje sve veći problem kako ljudi stare i postoji veza s pojačanim rizikom od preuranjene smrti. Naša studija prva je koja razmatra potencijalne opasnosti ovog poremećaja", rekao je dr Honglei Čen sa Državnog univerziteta Mičigen.

Rezultati do kojih su istraživači došli dobijeni su od skoro 2.300 muškaraca i žena koji su učestvovali u istraživanju o starenju. Učesnici, u dobu između 71 i 82 godine, bili su zamoljeni da identifikuju 12 zajedničkih mirisa, a zatim su rangirani na osnovu toga koliko su dobro obavili zadatak. Čulo mirisa ocenjeno je kao slabo, umereno ili dobro, bez obzira na pol.

U poređenju s onima koji imaju potpuno očuvano čulo mirisa, oni za koje je ustanovljeno da imaju neku vrstu poremećaja imaju 46 posto više šanse da će umreti deset godina pre ostalih, preneo je Skaj njuz.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem